ITP-ul maşinilor din România s-ar putea face şi în străinătate. În ce ţări ar putea fi valabil

ITP-ul maşinilor din România s-ar putea face şi în străinătate. În ce ţări ar putea fi valabil

Autor: Marius Vişan acum 1 an Știri

Senatorii PSD Nicolae Şerban şi Tit Liviu Brăiloiu au lansat un proiect legislativ care propune ca Inspecţia Tehnică Periodică (ITP) pentru maşini să poată fi efectuată şi în străinătate. 

Statele în care va fi permisă inspecţia sunt: Republica Moldova, Elveţia, Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi statele membre ale Uniunii Europene.

„Activitatea de inspecţie tehnică periodică se poate realiza atât pe teritoriul României, cât şi pe teritoriul Republicii Moldova, pe teritoriul statelor membre ale Spaţiului Economic Euriopean şi pe teritoriul Confederaţiei Elveţiene, prin operatori economici autorizaţi, numai pe baza unui contract de franciză încheiat cu RAR de căre aceştia, în condiţiile legii”, se arată în proiectul legislativ publicat de Adevărul.ro.

Legislaţia actuală privind ITP-ul (iunie 2019)

În 2019, prima inspecţie tehnică periodică va rămâne la trei ani pentru autoturismele noi, la un interval de doi ani pentru maşinile cu o vechime de până în 12 ani şi la fiecare 12 luni pentru cele mai vechi de 12 ani.

Preţul unei verificări tip ITP costă între 80 şi 150 de lei, în funcţie de staţia de verificare şi de tipul autovehiculului.

Actele necesare pentru efectuarea acestuia sunt: carte de identitate a vehiculului (CIV) in original sau copie conform cu originalul eliberata de leasing sau de banca in cazul persoanelor juridice; certificat inmatriculare in original; asigurare obligatorie (RCA) valabilă şi BI/CI a persoanei care se prezinta cu vehiculul.Comentarii
Inchide