Jeremy Clarkson va face un film despre Daci în România

Autor: Adrian Mihălţianu 31 mart. 2015 Știri auto
Jeremy Clarkson va face un film despre Daci în România

A doua mare pasiune a lui Jeremy Clarkson, după maşini, evident, este istoria. Clarkson a filmat, de altfel, mai multe documentare reunite sub numele „War Stories”, în care a prezentat mai multe momente cheie din istoria celor mai cunoscute războaie din lume. Iată că primul său proiect de după epoca Top Gear este legat tot de istorie.

Clarkson a afirmat, pe contul său de Twitter, că va profita de timpul liber până la o nouă emisiune auto pentru a se dedica pasiunii sale despre istorie. Interesant este că primul documentar va fi despre legiunile romane care au civilizat triburile britanice între 125 e.n. şi 400 e.n. Una dintre ele a fost legiunea Cohors I Aelia Dacorum, compusă din daci luaţi de împăratul Hadrian şi mutaţi în insulele britanice, unde au participat la construirea celebrului zid al lui Hadrian.

Am scris deunăzi că şoferii de Dacii din nordul Marii Britanii sunt nişte ţărănoi care au dat pentru prima oară de asfalt. N-aş schimba o literă, dar ei ar trebui să ştie că numele maşinii lor vine din istoria străveche a Marii Britanii, de la dacii care au civilizat pentru prima oară barbarii din aceste ţinuturi. Pe vremea aia au construit un zid, ca să-i ţină deoparte pe aceiaşi ţărănoi din nord. Iată că acum, urmaşii lor au inventat o maşină cu care aceştia să-şi rupă gâtul în copaci, nu înainte de a lăsa o groasă dâră de noroi pe asfaltul cu care nu sunt deloc obişnuiţi. Şi atunci, şi acum, toată lumea câştigă.” a comentat Clarkson pentru Sunday Times, făcând referire la afirmaţiile sale de acum câteva săptămâni, din acelaşi jurnal britanic.

 

 

Pentru prima parte a documentarului, Jeremy va veni în România, iar primele filmări vor avea loc la Sarmisegetuza, care îi aduce aminte britanicului de templul de la Stonehenge.

Sunt acelaşi popor care a făcut atât templele dacilor, cât şi templul de la Stonehenge. Există nenumărate documente despre asta, sunt mirat că românii nu ştiu aceste detalii. Cum le-au făcut? Simplu, cu ajutorul primelor maşinării din istorie, iar asta voi arăta în documentarul meu: primele Dacii, dacă le pot numi aşa, au fost făcute acum peste 2000 de ani, cu piese luate de la gali.” a încheiat el.

Jeremy a mai afirmat şi că adevărata origine a lui Stig a fost ţinută secretă până acum, dar, pentru că este liber de contract începând cu 1 aprilie, o poate dezvălui, fiind strâns legată de pasiunea sa pentru istorie.

Stig nu este un robot, aşa cum l-am prezentat deseori. Este doar un imigrant din Sighetul Marmaţiei, o zonă din nordul României. Aşa e el, mai lent în mişcări şi pare că nu pricepe mare lucru, dar când îl pui la muncă, pune osul la treabă. Numele lui real este Miluţ, i-am folosit doar numele oraşului pentru a-l crea – Sighet-Stig, e uşor de făcut jocul de cuvinte” a mai scris Clarkson la finalul editorialului său.

Ambasada României la Londra a reacţionat imediat la cele scrise de către jurnalistul britanic în Sunday Times, organizând un protest cu pichetarea casei multimilionarului. Nu a fost anunţat un motiv, însă ambasadorul Jinga a declarat  „A scris iarăşi de noi, nu am înţeles mare lucru din ce a scris, dar, ca de obicei, ne-am gândit că e cazul să protestăm. Este o jignire tot ce scrie acest individ despre români, o ruşine! Noi nu suntem aşa!

Nu a fost anunţată încă o dată pentru începerea filmărilor.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide