Kia va dezvălui la CES 2019 sistemul care ”citeşte” simţurile şoferului şi scaunele cu răspuns la vibraţiile muzicale – GALERIE FOTO

Autor: Marius Vişan acum 2 ani Știri

Kia Motors va dezvălui o gamă de noi tehnologii pentru condusul autonom, la expoziţia Consumer Electronic Show (CES) 2019, care se va desfăşura la Las Vegas, între 8 şi 11 ianuarie.

Un rol central în prezentarea viziunii asupra „Spaţiului condusului emoţional” de la CES 2019 îl are noul sistem Kia intitulat R.E.A.D. – ‘Real-time Emotion Adaptive Driving’ (Conducerea adaptativă în timp real bazată pe emoţie) – prima tehnologie din lume bazată pe inteligenţa artificială emoţională care ”citeşte” simţurile şi emoţiile oamenilor din interiorul maşinii.

Sistemul R.E.A.D. poate optimiza şi personaliza spaţiul interior al cabinei unui automobil prin analizarea în timp real a stării emoţionale a şoferului cu ajutorul tehnologiei de recunoaştere a semnalelor bio bazate pe inteligenţa artificială.

Tehnologia monitorizează starea emoţională a şoferului folosind senzori pentru a citi expresiile faciale, ritmul cardiac şi activitatea electrodermică. Se adaptează apoi mediul interior conform evaluării sale – potenţial modificând condiţiile legate de cele cinci simţuri din cabină, creând astfel o experienţă de mobilitate mai plăcută. 

Sistemul R.E.A.D. va fi dezvăluit alături de V-Touch – o tehnologie virtuală de control a gesturilor de tip touchscreen. V-Touch utilizează o cameră 3D pentru a monitoriza vizibilitatea utilizatorilor şi vârfurile degetelor, permiţând ocupanţilor să gestioneze mai multe funcţii în maşină printr-un afişaj head-up-display discret. Prin gesturi simple cu degetul, toţi ocupanţii vehiculelor pot schimba mediul din  cabină, incluzând iluminatul, sistemele HVAC (încălzire, ventilaţie şi aer condiţionat) şi sistemele de divertisment, eliminând nevoia de butoane sau comenzi vocale.

O altă noutate din sistemul inovator R.E.A.D. este reprezentată de scaunele Kia cu răspuns la vibraţiile muzicale, unde ocupanţii pot „simţi” melodiile preferate, precum şi să le asculte. Tehnologia de procesare a semnalului bazată pe senzori adaptează vibraţiile scaunului în funcţie de frecvenţele sonore ale muzicii redate. Scaunele pot fi, de asemenea, setate pe modul de masaj pentru a creşte confortul, precum şi pentru a spori siguranţa prin furnizarea de avertismente haptice oferite de sistemele avansate de asistenţă a şoferului.

 Comentarii
Inchide