La volan, românii beau, mănâncă, stau pe Facebook şi se umplu de nervi. Concluzia: 4 din 10 şoferi nu văd pietonii pe trecere din neatenţie

Autor: ProMotor 11 oct. 2018 Știri auto
La volan, românii beau, mănâncă, stau pe Facebook şi se umplu de nervi. Concluzia: 4 din 10 şoferi nu văd pietonii pe trecere din neatenţie

Anul acesta, peste 15.000 de participanţi la trafic au răspuns la sondajul lansat în cadrul campaniei naţionale de prevenţie şi siguranţă rutieră ”FII TREAZ LA VOLAN”, iniţiată de APPA – Asociaţia Pentru Promovarea Asigurărilor.

Răspunsurile dezvăluie că 1 şofer din 2 trimite mesaje (SMS, WhatsApp, mail etc.) atunci când e la volan, iar 6 din 10 conducători auto vorbesc la telefon fără a folosi un dispozitiv handsfree. De altfel, telefonul mobil pare a fi principalul factor care ne distrage atenţia în ultima perioadă. Aproape 2 din 10 şoferi români declară că accesează conturi de social media în timp în maşină, în timp ce aproape 6% din totalul celor intervievaţi au recunoscut că au făcut live pe Facebook în timp ce erau la volan sau s-au aflat într-o maşină în care s-a întâmplat acest lucru.

E adevărat că aplicaţiile de tipul Waze au simplificat mult vieţile şoferilor dar, folosite iresponsabil, acestea pot face destul de mult rău. Aproape 2 din 10 şoferi îşi introduc destinaţia în aplicaţia GPS în timp ce sunt la volan, în trafic.

4 din 10 şoferi beau, fie şi ocazional, cafea la volan, iar 5 din 10 mănâncă la volan, unii chiar în fiecare zi.

Nu în ultimul rând, atitudinea pe care o adoptăm la volan poate să ne influenţeze siguranţa în trafic. 5 din 10 şoferi declară că se enervează la volan, 2 din 10 aproape în fiecare zi.

Lăsăm deseori toţi aceşti factori să ne distragă atenţia, iar efectele nu întârzie să apară. 4 din 10 şoferi declară că li s-a întâmplat să nu vadă un pieton la timp din cauză că nu erau atenţi la trafic, iar 3 din 10 au pierdut chiar controlul maşinii, fiind distraşi la volan.

Sondajul ale cărui rezultate au fost prezentate mai sus a fost realizat online, în perioada 20 iulie – 17 septembrie 2018. În cadrul acestuia, au participat 15.150 de respondenţi, dintre care 13.102 şoferi (86%). 73% dintre aceştia conduc zilnic, iar aproape 20%, de câteva ori pe săptămână. Aproape 72% dintre participanţii la sondaj au fost bărbaţi, iar, în ceea ce priveşte vârsta respondenţilor, majoritatea acestora s-a încadrat în categoria 18 – 25 de ani (58,63%), urmată de categoria 26 – 34 ani (17,7%) şi 35-55 ani (16,64%).

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide