Legea circulației pe drumurile publice a fost modificată. Mai multe atribuții pentru polițiștii locali

Publicat: 09 12. 2022, 11:46

Ordonanța de Urgență nr. 195 din 2002 privind circulația pe drumurile publice a fost modificată la mijlocul acestei săptămâni printr-o lege promulgată de președintele Klaus Iohannis. Prin modificările aduse, Poliția Locală va avea atribuții suplimentare.

Polițiștii locali vor putea solicita începând de acum proprietarului sau deținătorului mandatat al unui autovehicul datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredințat vehiculul. În cazul nerespectării transmiterii informațiilor solicitate, polițiștii locali vor avea posibilitatea de a constata contravențiile și de a aplica sancțiunile corespunzătoare. Așadar, atenție mare începând de acum pentru proprietarii care obișnuiesc să își mai împrumute mașina prietenilor sau rudelor.

„La solicitarea poliţiei rutiere sau a poliţiei locale, proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice. Poliţia Locală poate solicita aceste date de identificare numai în legătură cu exercitarea competenţelor în domeniul circulaţiei pe drumurile publice”, se transmite prin proiectul adoptat la începutul lunii noiembrie în Camera Deputaților.

Polițiștii locali vor putea aplica sancțiuni contravenționale

Nerespectarea de către proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui autovehicul a obligaţiei de a comunica, în termenul indicat în cuprinsul solicitării poliţiei rutiere sau poliţiei locale, după caz, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat autovehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni, potrivit Hotnews.

„Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac direct de către poliţistul rutier sau de către poliţistul local, iar în punctele de trecere a frontierei de stat a României de către poliţiştii de frontieră”, mai este notat în proiectul adoptat în data de 8 noiembrie în Camera Deputaților, for decizional în această cauză.