Legislație 2021. Ce amendă primești, de fapt, dacă nu porți centura de siguranță? Valabil pentru șofer și pasageri

Autor: Marius Vișan 09 feb. 2021 Știri auto

Centura de siguranță este foarte importantă în viața de zi cu zi, chiar dacă sunteți șofer sau doar pasager. Multe accidente se întâmplă zilnic, iar utilizarea corectă a centurii de siguranță a salvat multe vieți.

Au trecut 60 de ani de când Volvo a inventat centura de siguranță în trei puncte. Se estimează că a salvat peste un milion de vieți. În aceste condiții, siguranța rutieră rămâne un subiect mai relevant ca niciodată.

Poartă centura de siguranță, indiferent că ești șofer sau pasager. Ca să nu mori!

Centura constituie cel mai eficient mijloc de protecție împotriva vătămării în caz de accident. Aceasta are rolul de a proteja toți ocupanții autoturismului, sistemul fiind construit să funcționeze în concordanță cu airbag-urile. Centura reduce riscul accidentării la coloana vertebrală. La momentul impactului ține corpul nemișcat în scaunul mașinii, cu spatele drept.

Este bine de știut că în timpul unui impact, la viteza de 50 km/h, asupra unui adult cu o greutate de 80 de kilograme acționează o forță de circa două tone. Un copil de 25 de kilograme este proiectat în față cu o asemenea forță încât este imposibil ca forța musculară a brațelor unui adult să-l țină în siguranță.

VIDEO

Un impact la 40 km/h supune corpul uman la presiuni similare cu o cădere de la etajul al treilea al unei clădiri. Persoanele din spate care nu poartă centura pot fi aruncate în afara automobilului cu o forță de 30 de ori mai mare decât greutatea proprie.

Utilizarea centurii de siguranță reduce riscul vătămărilor mortale cu până la 50% în cazul ocupanților locurilor din față, respectiv cu până la 75% pentru pasagerii aflați pe locurile din spate.

Care sunt amenzile pentru cei care nu poartă centura de siguranță, indiferent că este șofer sau pasager?

Sancțiunea contravențională pentru șoferii prinși că nu poartă centura de siguranță este amenda cuprinsă între 290 și 435 de lei și două puncte de penalizare.

Și în cazul pasagerilor care nu poartă centură se aplică amenda, indiferent ce loc din mașină ocupă. Aceasta este cuprinsă între suma de 290 și 435 de lei.

Intră în GALERIA FOTO

Legislație 2021. Ce amendă primești dacă nu porți centura de siguranță? Valabil pentru șofer și pasageri

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide