Ce înseamnă litera L la cutia automată de pe modelele Dacia

Autor: Marius Vișan 04 dec. 2021 Știri auto

Încă din luna ianuarie 2021, noile Dacia Logan și Sandero sunt disponibile în premieră cu cutia automată CVT.

Transmisia CVT a fost gândită pentru a funcționa doar pe modelele cu puteri maxime de până la 120 CP. Cei care își comandă o astfel de transmisie vor găsi lângă levierul de punere în viteză câteva litere. Acestea corespund următoarelor comenzi.

Ce simbolizează litera L la cutia CVT de pe modelele Dacia?

Litera P semnifică parcare, R este pentru marşarier, selectarea literei N pune transmisia în punctul mort, D simbolizează trecerea acesteia în modul automat iar L în modul „Low”. La alegerea modului „Low”, variaţiile turaţiei motorului sunt continue, iar acceleraţiile sunt mai liniare.

Dacă tipul sau starea carosabilului (pante ascendente abrupte, pante descendente bruşte, zăpadă adâncă, nisip sau noroi) îngreunează menţinerea modului automat, în funcţie de vehicul, este recomandat ca la vehiculele echipate cu padele la volan să comutaţi la modul manual cu ajutorul padelelor.

Aceasta pentru a evita schimbările de viteză succesive solicitate de „ automatism „ la urcare, şi pentru a obţine o frânare motor în caz de coborâri prelungite.

Pe de altă parte, la vehiculele care nu sunt echipate cu padele la volan soferii sunt îndemnați să utilizeze modul „Low” pentru a permite, la viteză mai mică 50 km/h, rulajul pe suprafeţe cu aderenţă redusă (zăpadă, noroi etc.), urcarea unei pante sau frânarea motorului în timpul coborârii unei pante. Pentru aceasta, poziţionaţi maneta în poziţia L.

Litera L vine și de la Low Speed

L înseamnă și turație ridicată la viteză redusă. Aceasta ajută atât la urcare, cu sau fără greutate, cât și la coborâre pentru a sporii eficiența frânei de motor. Daca se abuzează de funcția L la viteze mari pentru depășiri asta ar putea reduce în timp fiabilitatea cutiei.

Pentru a evita oprirea bruscă a motorului în condiţii de vreme foarte rece, așteptați câteva secunde înainte de a decupla poziția P sau N și de a cupla maneta în poziția D, R sau L.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Dacia


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide