Lovitură pentru cei care încalcă legea: Supraveghere video pe șosele și sancționare automată a contravenienților

Autor: Cristian Agatie 17 sept. 2021 Știri auto

Parlamentarii pregătesc o lovitură dură pentru cei care încalcă legea rutieră. Un proiect de lege propune un sistem de supraveghere video extinsă pe șosele, care să permită sancționarea automată a șoferilor contravenienți.

Intră în Galeria FOTO

România este țara europeană cu cele mai multe decese din accidente rutiere, cu o rată dublă față de media europeană. Este consecința unui sistem polițienesc care nu este interesat în pedepsirea celor care încalcă legea, ci doar în show-uri mediatice în care mimează intransigența. Toți șoferii greșesc, dar numai un procent infim ajung să vadă un polițist la față, motiv pentru care toată lumea consideră că e ok, în România, să circuli cum te taie capul.

Pentru a combate această tendință, deputatul USR+ Cristian Paul Ichim a depus un proiect de lege care prevede monitorizarea video a drumurilor publice din România, 24 de ore din 24. Sistemul colectează automat abaterile șoferilor și informațiile acestora. Șoferii sunt înștiințați direct despre legile pe care le-au încălcat şi primesc amenda acasă.  Sistemul detectează abaterile șoferilor precum:

  • circulă cu viteză peste limita legală;
  • nu respectă prevederile privind trecerea la nivel cu calea ferată;
  • nu respectă culoarea semaforului;
  • nu acordă prioritate pietonilor;
  •  nu au ITP valabil;
  • nu poartă centura de siguranță;
  • nu folosesc luminile de întâlnire;
  • depășesc masa maximă admisă.

De asemenea, sistemul va permite monitorizarea zonelor riscante ale traficului și, în urma procesării datelor, va stabili indicele de încălcare a reglementărilor rutiere și coeficientul de siguranță rutieră aferent drumurilor.

Care sunt șansele să avem supraveghere video pe șosele și sancționare automată a contravenienților

„Suntem singura țară care nu are un sistem video de monitorizare a traficului rutier și constatare automată a abaterilor rutiere pe drumurile publice. Datorită unui astfel de sistem care există în statele europene, numărul accidentelor rutiere și rata mortalității în urma acestora au scăzut considerabil”, a scris pe Facebook Cristian Ichim.

Parlamentarul susţine că după instalarea acestui sistem de monitorizare în Franţa, numărul persoanelor decedate a scăzut, într-un an, de la 13.000 la 1.000, iar în Italia un sistem asemănător a dus la scăderea ratei mortalităţii în accidente rutiere cu 50%.

Șansele ca parlamentarii să voteze acest proiect de lege sunt însă minime, în condițiile în care aceștia sunt foarte preocupați ca propriile abateri rutiere să nu poată fi sancționate. De-a lungul timpului, parlamentarii s-au remarcat mai degrabă prin inițiative legislative contrare interesului public în domeniul rutier.

Din această categorie amintim proiectul recent care prevede ca mașinile cu aparate radar trebuie să fie inscripționate și poziționate vizibil, chiar anunțate prin indicatoare de avertizare. Proiecte aproape identice au fost depuse de mai multe ori în trecut, fără a fi însă aprobate. Notorie este inițiativa din 2016 a unui deputat PSD, care avea 40 de sancțiuni la activ pentru diverse abateri, inclusiv consum de alcool.

Un alt proiect, prin care cei rămași fără permis ar fi putut să-și aleagă perioada de suspendare, a fost depus în 2019 de un deputat care rămăsese fără permis și care fusese sancționat inclusiv pentru părăsirea locului accidentului.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide