Luptă strânsă: Toyota rămâne lider mondial la distanţă foarte mică de GM şi VW

Autor: Oraan Mărculescu 25 apr. 2013 Știri auto
Luptă strânsă: Toyota rămâne lider mondial la distanţă foarte mică de GM şi VW

În perioada ianuarie-martie 2013, Toyota Motor Corporation a anunţat vânzări totale de 2,43 milioane de maşini în toată lumea, ceea ce înseamnă mai mult decât General Motors (2,36 milioane) şi Volkswagen Group (2,27 milioane).

Însă lucrurile nu stau pe roze pentru gigantul japonez. În primul rând, vorbim de un regres de 2,2% faţă de aceeaşi perioadă din 2012, în timp ce urmăritorii stau mai bine decât anul trecut: +3,6% pentru GM şi +5,1% pentru VW.

Pentru Toyota, se profilează un nou an problematic: după ”scandalul pedalei”, care a afectat serios imaginea japonezilor acum doi ani, iată că recentele disensiuni de natură politică şi naţională au afectat serios vânzările pe piaţa auto chineză, unde GM şi VW prosperă.

Astfel, vânzările producătorului japonez pe piaţa chineză au scăzut cu 15% în primele trei luni ale acestui an faţă de primele trei luni din 2012, iar trendul descendent va continua în mod clar şi în 2013.

Şi pe piaţa locală, Toyota a pierdut mult teren: vânzările au scăzut cu 12% în primul trimestru din 2013 faţă de primul trimestru din 2012, principalul factor fiind eliminarea subvenţiilor pentru maşinile ecologice – Toyota fiind cel mai important actor în acest domeniu, datorită familiei Prius şi a celorlalte modele cu propulsie hibridă.

Toyota a reuşit să crească pe piaţa nord-americană (+9%), consolidându-şi poziţia şi pe alte pieţe asiatice. Însă analiştii cred că finalul de 2013 va aduce producătorul japonez pe a doua sau chiar pe a treia poziţie a clasamentului general.

Prin urmare, nu ne miră declaraţiile oficialilor japonezi: ”Decât să ne concentrăm pe volum, ca să fim Number One, mai bine ne concentrăm pe calitate, pentru a produce maşini cât mai bune”.

Voi ce credeţi:

CARE VA FI CEL MAI MARE PRODUCĂTOR AUTO LA FINALUL LUI 2013?

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide