2022: Amenzi mărite pentru lipsa rovinietei. Ce amenzi vor primi șoferii care nu achită taxa de drum

Autor: Marius Vișan 03 feb. 2022 Știri auto

Ministerul Transporturilor propune majorarea amenzilor pentru lipsa taxei de drum (rovinietă).

Pentru categoria B – autoturisme, amenda minimă crește de la 250 de lei la 275 de lei. Pe de altă parte, pentru microbuzele de transport persoane de până la 23 locuri amenda crește cu 500 de lei, de la 1.250 la 1.750 de lei.

Pentru șoferii de camioane sancțiunea minimă ar putea ajunge la 11.900 de lei, în prezent fiind de 3.000 de lei. Pentru camioane valoarea maximă a amenzii va fi de 23.800 lei.

Propunerile se regăsesc într-un Proiect de Lege pe care Ministerul Transporturilor l-a prezentat pentru a fi trimis Parlamentului.

O actualizare a amenzilor nu s-a mai făcut de 12 ani

Majorarea cuantumului pentru amenzile aplicabile șoferilor care nu și-au plătit taxa de drum este motivată prin faptul că o actualizare a amenzilor nu s-a mai făcut de 12 ani, în timp ce, din 2010 și până în prezent, rovinieta s-a scumpit cu 20%.

Totodată, din 2015 și până în 2021, numărul amenzilor s-a dublat (n.r. această ultimă justificare nu face referire la creșterea numărului de autovehicule din parcul auto național precum și noile camere pentru control rovinietă montate în ultimii ani, inclusiv în vămi).

„Prin prezentul proiect de act normativ se propune modificarea anexei nr. 2 la Ordonanța guvernului nr. 15/2002, în sensul actualizării cuantumului amenzilor contravenționale aplicabile utilizatorilor pentru lipsa rovinietei valabile. Din anul 2010 și până în prezent cuantumul amenzilor a rămas la același nivel, în timp ce cuantumul tarifului de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România exprimat în lei a crescut cu aproape 20%.

Astfel, valoarea amenzilor contravenționale s-a calculat ca fiind de două ori tariful anual de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România, pentru amenda minimă și de patru ori tariful anual de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România, pentru amenda maximă. De precizat este faptul că amenda stabilită prin procesul – verbal de constatare a contravenției poate fi achitată la jumătate din minimul acesteia prevăzut de lege, în termen de 15 zile de la comunicarea acestuia”, se arată în propunerea de modificare a cadrului legal actual.

Sursă: Economedia.ro

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Poliția Română / Facebook


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide