Maserati Quattroporte, de 40 de ani în slujba președintelui Italiei

Autor: ProMotor 17 dec. 2019 Știri auto

Cu 40 de ani în urmă, a treia generație a lui Maserati Quattroporte a fost prezentată președintelui italian Sandro Pertini. La ceremonia organizată la Palatul Quirinal din Roma au participat ministrul Industriei și Comerțului, Domnia Sa Antonio Bisaglia și președintele Maserati, Alejandro de Tomaso.

Intră în Galeria FOTO

A treia generație Maserati Quattroporte (1979), concepută de Giorgetto Giugiaro, a fost prima mașină complet nouă proiectată în timpul perioadei de management a lui de Tomaso (1976-1993) și a inclus linii inspirate din prima versiune Quattroporte (1963), având în același timp o personalitate mai formală și mai puțin sport. A fost echipată cu un motor V8, în variante de 4.2 L cu 255 cp și 4.9 L cu 280 cp. Viteza maximă atinsă era de 280 km/h.

In 1986 a fost lansată versiunea”Royale”: o restilizare cu îmbunătățiri la interior ce includ scaune din piele fină și utlizare generoasă a lemnului de nuc pe panoul de bord și portiere. Printre alte trăsături distinctive se numărau radio telefonul poziționat în compartimentul dintre cele două scaune din față și o masuță pliabilă la ușile din spate. Quattroporte Royale era echipat cu un motor puternic V8 de  4.9 L care dezvolta 300 cp și au fost doar 51 de exemplare construite cu această variantă de echipare.

In 1982, Secretariatul General al președintelui Italiei a lansat o comandă către Maserati pentru construcția unui Quattroporte pentru a fi utilizat de președinte. In 1983 compania din Modena a furnizat președintelui Sandro Pertini un model  Quattroporte, de culoare albastru-verde închis cu interior din catifea de culoare bej, aceasta devenind alegerea sa pentru angajamentele instituționale.

Una dintre caracteristicile originale ale mașinii era reprezentată de o scrumieră mare cu port-pipă între scaunele din spate: aceasta a fost o cerință a președintelui însuși, iar Maserati a modificat bancheta din spate pentru a o realiza. Mașina era de asemenea echipată cu bar, sistem telefonic și sistem de intercomunicație cu persoanele din afara mașinii. Cabina mașinii era blindată și complet rezistentă la gloanțe, acoperită cu oțel manganos de înaltă rezistență. Ferestrele erau de asemenea blindate, cu o grosime de 31 mm și realizate din policarbonat, 4 dintre ele fiind acționate electric.

În anii 80, au fost și alte personalități faimoase care au ales a treia generație Quattroporte drept mijloc de transport. Poate cel mai cunoscut din rândul lor a fost tenorul din Modena, Luciano Pavarotti; există fotografii cu tenorul în Quattroporte în fața Scalei din Milano.

În prezent, Quattroporte rămâne mașina oficială a președintelui Italiei: în data de 2 iunie a acestui an, de Ziua Republicii, președintele în exercițiu Sergio Mattarella a folosit a șasea generație Quattroporte în culoarea „albastru instituțional”, special creată de Maserati. Modelul Quattroporte construit pentru președintele italian a fost special modificat pentru a se alinia celor mai înalte standarde de siguranță pentru mașini proiectate pentru uz instituțional specific. Motorul din dotare este faimosul V8 bi-turbo care dezvoltă 530 cp și cuplu maxim de 650 Nm.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide