Mașinile cu numere străine, luate în vizor de polițiști

Autor: George Cristea 12 aug. 2020 Știri auto

Mașinile cu numere străine au fost luate în vizor de polițiști, după ce au fost implicate în numeroase evenimente rutiere în ultima vreme. Polițiștii au verificat peste 4.000 de mașini înmatriculate în alte state în cadrul unei acțiuni desfășurate la nivel național.

Principala problemă cu mașinile înmatriculate în alte țări o constituie lipsa asigurării RCA în foarte multe cazuri. În cazul unui accident, singura posibilitate ca păgubiții să-și poată repara mașinile este aceea de a acționa în instanță pentru recuperarea prejudiciului, o operațiune complicată și de durată.

Aproape 1.300 de polițiști au acționat zilnic, la nivelul întregii țări, în cadrul acestei acțiuni. Au fost verificate peste 19.0000 de mașini, dintre care 3.985 aveau numere străine. Pentru nerespectarea prevederilor legale, au fost aplicate 8.995 de sancțiuni contravenționale, din care 8.230 pentru nerespectarea prevederilor OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Conducătorilor autovehiculelor înmatriculate în alte state le-au fost aplicate 932 de sancțiuni contravenționale.

Totodată, la nivel național, au fost reținute 861 de permise de conducere (74 conducătorilor autovehiculelor înmatriculate în alte state) și au fost retrase 378 de certificate de înmatriculare (54 de certificate eliberate de autorități din în alte state).

Câte accidente au produs în 2020 mașinile cu numere străine?

Dintre certificatele de înmatriculare reținute conducătorilor autovehiculelor înmatriculate în alte state, 18 au fost reținute pentru lipsa inspecției tehnice periodice, iar 18 pentru lipsa asigurării de răspundere civilă auto. De asemenea, au fost constatate 106 infracțiuni, din care 13 săvârșite de conducătorii autovehiculelor înmatriculate în alte state.

Spre exemplu, în după-amiaza zilei de 8 august, polițiștii au depistat un bărbat, de 44 de ani, care avea permisul suspendat dar conducea un autoturism înmatriculat în Bulgaria. În plus,  autoturismul avea inspecția tehnică și polița de asigurare expirate. În cauză au fost reținute certificatul de înmatriculare și  plăcuțele  de  înmatriculare. Pentru continuarea cercetărilor, a fost întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană a cărei exercitare a dreptului de a conduce i-a fost suspendată.

În aceeași zi, pe șoseaua Alexandriei din București, a fost depistat un bărbat de 42 de ani, în timp ce conducea un autovehicul, iar în urma verificărilor a reieșit că autoturismul era radiat din circulație din Germania din data de 28 aprilie 2020 și avea montate plăcuțe cu numere de înmatriculare de Spania false. Și în acest caz a fost întocmit dosar de cercetare penală.

Într-o acțiune similară desfășurată în luna octombrie a anului trecut, polițiștii au controlat mai puține mașini cu numere străine (2.898) și au aplicat circa 800 de sancțiuni.

În primele 6 luni ale anului 2020, autovehiculele înmatriculate în alte state au fost implicate în 447 de accidente rutiere, care avut drept consecințe decesul a 46 de persoane, rănirea gravă a 149 de persoane și rănirea ușoară a altor 463.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide