Mașinile cu volanul pe dreapta ar putea fi interzise în România. Amenzi uriașe dacă încalci regulile

Autor: Daniel Samoilă 17 nov. 2021 Știri auto
Mașinile cu volanul pe dreapta ar putea fi interzise în România. Amenzi uriașe dacă încalci regulile

Veste importantă pentru conducătorii auto din România. Mașinile cu volanul pe dreapta ar putea fi interzise, potrivit unui proiect de lege depus la Senat.

Dacă proiectul de lege va fi aprobat de legiuitori, atunci șoferii nu mai pot conduce în România o mașină cu volanul pe dreapta.

Unul dintre motivele pentru care vor fi interzise mașinile cu volanul pe dreapta este acela că sunt foarte periculoase. Potrivit documentului depus la Senat, „intervenţia legislativă este necesară deoarece numărul total de accidente produse de maşini cu volanul pe dreapta depăşeşte 10% din totalul accidentelor pe an”.

Alt motiv este lipsa de vizibilitate a șoferilor care conduc mașinile cu volanul pe partea dreaptă: „coliziunile sunt frontale, iar posibilitatea de evitare este nulă din cauza lipsei de vizibilitate a şoferilor acestor maşini”, se arată în document.

Amenzi uriașe pentru șoferii cu mașini cu volanul pe partea dreaptă

Un alt argument privind interzicea mașinilor cu volanul pe partea dreaptă este acela că majoritatea accidentelor sunt produse de șoferii care au mașinile cu volanul pe dreapta: „în ceea ce priveşte accidentele în care au fost implicate maşini cu volanul pe dreapta, majoritatea au fost produse de conducătorii acestor autovehicule. Statistica este înfiorătoare: în 2018 – 102 accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 28 de persoane şi 106 rănite grav, în 2019 – 90 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 35 de persoane şi 88 rănite grav”.

Dacă nu vor respecta noua reglementare, atunci șoferii riscă amenzi uriașe. Potrivit Adevărul.ro, cei care vor conduce o mașină cu volanul pe dreapta riscă șase până la opt puncte, adică amenzi cuprinse între 870 și 1.160 de lei.

De asemenea, polițiștii vor reține certificatul de înmatriculare până când șoferul va deține și înregistra la Registrul Auto Român o mașină cu volanul pe partea stângă.

Acest proiect depus la Senat a venit ca urma a valului de înregistrări în România a mașinilor cu volanul pe partea dreaptă.

Potrivit unor statistici ale Registrului Auto Român, în România au fost aduse peste 29.000 de mașini cu volanul pe dreapta în 2018 și mai mult de 20.000 în 2019. Acest lucru s-a întâmplat din cauza ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor



Comentarii
Inchide