Au voie mașinile firmelor de pază să circule cu viteză peste limită? Ce spune legea?

Autor: David Andrei 15 oct. 2020 Știri auto

De multe ori, mașinile firmelor de pază gonesc prin trafic cu luminile de avarie pornite. Dar au voie aceste mașini să circule cu viteză peste limită? Au prioritate în trafic? Ce spune legea?

GALERIE FOTO 

Explicațiile au apărut pe pagina de Facebook „Polițiștii au umor”. Potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului 195/2002, articolul 32, singurele autospeciale care au regim de circulație prioritar sunt cele care aparțin poliției, jandarmeriei, poliției de frontieră, pompierilor, serviciului de ambulanță sau medicină legală. Mai au prioritate în trafic mașinile protecției civile, ale Ministerului Apărării Naționale, ale Serviciului de Informații Externe, ale Serviciului de Telecomunicații Speciale. Se încadrează aici și autospecialele unităților special ale Serviciului Român de Informații (SRI) și ale Serviciului de Protecție și PAză (SPP), ale Administrației Naționale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiției, dar și autovehiculele de serviciu ale unităților de parchet din Ministerul Public.

Dar și toate acestea pot rula cu viteză peste limita admisă și pot avea prioritate în trafic atunci când sunt în acțiuni e intervenție sau în misiuni cu caracter de urgență.

În articolul 61 din OUG 195/2002, se arată că, pentru a beneficia de prioritate de trecere, autospecialele care se deplasează în acțiuni de intervenție sau în misiuni care au caracter de urgență, trebuie să aibă în funcțiune semnalele luminoase și sonore. Luminile de avarie folosite de mașinile firmelor de pază nu sunt acceptate.

În concluzie, mașinile firmelor de pază și protecție trebuie să respecte aceleași norme rutiere ca oricare alt participant la trafic. Orice încălcare a regimului rutier va fi sancționată conform legii, indiferent dacă șoferii se grăbesc sau nu să ajungă la o intervenție.

Există excepții și pentru autospecialele în misiune

OUG 195/2002 arată că autospecialele care se deplasează în regim de urgență cu semnalele luminoase și sonore în funcțiune trebuie să respecte regulile care reglementează trecerea la nivel cu calea ferată.

Acestea se supun și semnalelor, indicațiilor și dispozițiilor polițiștilor rutieri.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide