Maşinile noi pot fi furate în 10 secunde! Ce trebuie să faci ca să te fereşti de hoţi?

Autor: Cristian Agatie 09 aug. 2019 Știri auto
Maşinile noi pot fi furate în 10 secunde! Ce trebuie să faci ca să te fereşti de hoţi?

Sistemul keyless entry permite şoferilor să deschidă maşina şi să pornească motorul fără a scoate cheia din buzunar. Sistemul este extrem de popular şi este oferit chiar şi în dotarea standard a multor maşini. Din păcate, are o vulnerabilitate care uşurează foarte mult munca hoţilor de maşini. În timpul testelor efectuate de What Car?, unele maşini au putut fi furate în numai 10 secunde.

Pentru acest test, experţii în securitate ai What Car? au folosit aceeaşi tehnologie pe care o folosesc şi hoţii de maşini. Metoda necesită un dispozitiv relativ simplu şi deloc scump, care „prelungeşte” semnalul radio de la cheia maşinii la portiera maşinii. Hoţii, care de regulă lucrează în perechi, aleg de regulă maşini parcate în faţa unei case sau cafenele.

Maşinile noi pot fi furate: Cum acţionează hoţii?

Unul dintre infractori va poziţiona un dispozitiv radio lângă maşină pentru amplificarea semnalului transmis de maşină către cheie, în timp ce a doua persoană cu un al doilea dispozitiv se va poziţiona cât mai aproape de casă pentru a capta semnalul emis de cheia inteligentă. Semnalul emis de cheie este amplificat şi transmis dispozitivului de lângă maşină, care preia astfel rolul cheii originale. Maşina se deschide , motorul este pornit şi poliţia are un nou caz de furt auto de rezolvat.

După declaraţiile poliţiştilor, de cele mai multe ori maşinile astfel furate sunt dezmembrate şi vândute piesă cu piesă. Vulnerabilităţile sistemului keyless entry sunt binecunoscute de hoţi, ceea ce a dus la creşterea numărului de maşini furate în toate statele Uniunii Europene.

Maşinile noi pot fi furate: Ce au arătat testele independente?

În testul realizat de What Car?, DS 3 Crossback şi Audi TT RS au putut fi furate în 10 secunde, Land Rover Discovery, în 20 de secunde (dar nu a putut fi condusă mai departe), iar Land Rover Discovery Sport, în 30 de secunde. Ceva mai dificil a fost în cazul unui Mercedes Clasa A, în cazul căruia operaţia a durat 50 de secunde, şi BMW X3 şi Ford Fiesta, care le-au luat un minut întreg „hoţilor”. 

Producătorii auto au devenit conştienţi de această vulnerabilitate, iar modelele mai noi integrează în cheia inteligentă un detector de mişcare. Acesta împiedică cheia să emită semnal radio atunci când este nemişcată, să zicem atunci când proprietarul este în casă iar cheia nu este folosită. Maşinile care folosesc acest tip de protecţie pentru cheia inteligentă pot fi furate doar atâta timp cât cheia este activă (spre exemplu, proprietarul o are în buzunar şi se mişcă).

Maşinile noi pot fi furate: Ce poţi face ca să te fereşti de hoţi

Nicio măsură nu este prea exagerată, mai ales dacă o pui în balanţă cu posibilitatea de a rămâne fără maşina pentru care ai muncit ani buni. Specialiştii recomandă păstrarea cheii într-o cutie metalică, care să acţioneze ca o cuşcă Faraday şi să împiedice transmiterea semnalului radio. Alţii spun că păstrarea cheii în frigider este o soluţie practică. Totul depinde de cât de mult ţii la maşina ta.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide