Mazda are un nou CEO şi un nou target: să crească vânzările la 2 milioane de maşini pe an

Autor: Visan Marian acum 4 ani Știri auto
Mazda are un nou CEO şi un nou target: să crească vânzările la 2 milioane de maşini pe an

Mazda Motor Corp., unul dintre cei mai mari producători auto la nivel mondial, l-a numit pe Akira Marumoto în funcţia de director executiv, în locul lui Masamichi Kogai care va prelua funcţia de preşedinte al companiei, relatează Bloomberg. 

Noul CEO are misiunea de a creşte a vânzările anuale la 2 milioane de autovehicule, de la 1,6 milioane în prezent, până în 2024.

Marumoto deţinea până în prezent funcţia de vicepreşedinte executiv al gruplui, şi conducea operaţiunile din S.U.A.

În timpul mandatului său, Kogai a dezvoltat un parteneriat mai strâns cu rivalii japonezi de la Toyota.

Schimbarea la vârful companiei vine pe fondul unei tranziţii în industria auto de la autovehiculele tradiţionale la maşini autonome, conectate şi electrice, dar şi pe fondul creşterii semnificative a pieţei auto din China, alăturată de o scădere a pieţei auto din SUA.

Pentru Mazda, vânzările din China a depăşit anul trecut vânzările din SUA, China devenind astfel cea mai mare piaţă a companiei.

Profitul operaţional al Mazda a scăzut cu mai mult de o treime, de la un nivel record în anul 2016, pe fondul unor rezultate slabe pe piaţa din SUA.

Acţiunile Mazda au înregistrat o creştere de 1%, ajungând la 11,24 euro/titlu, ducând capitalizarea companiei o valoare de aproximativ 7,12 miliarde de euro.

Pe parcursul mandatului lui Kogai, acţiunile Mazda au scăzut cu aproape 5%, pe fondul schimbărilor tehnologice, unde a trebuit să investească masiv pentru a ţine pasul, dar şi pe fondul unei lupte mai agresive din partea competiţiei.

Un alt factor esenţial pentru Mazda – care nu oferă în prezent vehicule electrice – a fost stabilirea unui parteneriat cu Toyota şi cu producătorul auto Denso pentru a dezvolta în comun platforme.
Comentarii
Inchide