Mazda MX-5 RF primeşte cel mai important premiu Red Dot

Autor: Marius Vișan 18 iul. 2017 Știri auto

Mazda a urcat din nou pe podiumul teatrului Aalto din Essen, Germania, pentru a primi premiul „Red Dot: Best of the Best” pentru Mazda MX-5 RF şi pentru limbajul de design KODO – Soul of Motion. De asemenea, tot în cadrul acestei competiţii, a patra generaţie MX-5  a câştigat pentru a doua oară premiul cel mare al concursului. Lansată în Europa la începutul acestui an, ediţia RF (retractable fastback) a legendarului roadster Mazda repetă succesul versiunii soft-top, care a câştigat acelaşi premiu în 2015.

“Acest premiu este o onoare pentru toată echipa Mazda după efortul comun pentru realizarea RF”, a declarat Kevin Rice, directorul de design Mazda Europe, la acceptarea premiului. “Generaţia actuală MX-5 a însemnat un exerciţiu de inovaţie atât în ceea ce priveşte design-ul, cât şi nivelul tehnologiilor pentru a menţine tradiţia de mai mult de un sfert de secol a conceptului Jinba Ittai, care simbolizează în cultura japoneză unitatea dintre şofer şi maşină. Mazda RF face un pas în faţă şi aprofundează experienţa şofatului şi prin stilul fastback şi flexibilitatea oferită de acoperişul retractabil automat. Rezultatul este o interpretare incontestabilă de eleganţă a conceptului Jinba Ittai aplicat pe MX-5 care se potriveşte tuturor anotimpurilor şi situaţiilor.”

Acoperişul retractabil de la RF este o piesă puternică formată din alte trei părţi, o simbioză între formă şi funcţionalitate. Secvenţa de deschidere sau de închidere, de 13 secunde, este un spectacol în sine. În felul acesta se îmbină lautra practică a coupe-ului, adaptabil indiferent de vreme, cu senzaţia de libertate, ce a inspirat modelul original MX-5 lansat în 1989. Având aceeaşi grilă agresivă, postură puternică, prelungiri scurte şi tehnologie SKYACTIV ca şi varianta soft top a generaţiei actuale, RF oferă acele senzaţii unice pe care şoferii celui mai bine vândut roadster din lume le iubesc.

Juriul format din 39 de designeri, profesori şi jurnalişti a acordat premiul “Best of the best” – rezervat doar pentru design excepţional de produs – doar 102 dintre cele 5.500 de concurenţi înscrişi în concursul din acest an Red Dot au primit distrincţia de “Best of the best”. 

Este cel de-al şaselea premiu Red Dot câştigat până în prezent de Mazda şi KODO pentru modelele generaţiei curente. Mazda CX-3 şi Mazda2 au câştigat în 2015 (alături de versiunea soft-top Mazda MX-5), după ce Mazda3 şi Mazda6 au plecat acasă cu aceleaşi distincţii în 2014, respectiv 2013. Criteriile competiţiei Red Dot includ inovaţie, funcţionalitate, ergonomie, conţinut emoţional şi simbolic, calitate evidentă şi compatibilitate ecologică.

Modelele câştigătoare, selectate anul acesta în 47 de categorii ce includ maşini şi motociclete, vor fi expuse în muzeul Red Dot Design din Essen timp de cinci săptămâni după ceremonia de decernare a premiilor şi şi-au câştigat dreptul de a purta simbolul “red dot”. Iniţiată în 1955 de Design Zentrum Nordrhein Westfalen Essen, Germania, Red Dot este una dintre cele mai mari competiţii de produse din lume. 

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide