Mercedes-Benz a ajuns la un acord pentru vânzarea activelor din Rusia. Dar grupul german își păstrează opțiunea de răscumpărare

Autor: Bogdan Bârliga 20 apr. 2023 Știri auto

Mercedes-Benz a anunţat că a primit aprobarea oficială pentru vânzarea activelor deținute în Rusia și urmează să părăsească această piaţă. Dar grupul german a mai precizat că a păstrat o opţiune de răscumpărare pentru activele deținute până acum.

La începutul lunii martie a anului trecut Mercedes-Benz şi-a suspendat exporturile spre Rusia precum şi producţia locală de autoturisme. Tot în 2022 compania germană a susținut că a ajuns la un acord privind vânzarea acţiunilor la subsidiarele sale industriale şi de servicii financiare către dealer-ul rus Avtodom.

Mercedes-Benz a fost de acord să părăsească Rusia după sancțiunile impuse de Uniunea Europeană, dar producătorul premium german a inclus în negocieri o clauze de răscumpărare, astfel încât în viitor să poată reveni pe această piaţă.

Acord între Mercedes-Benz și autoritățile din Rusia

„Finalizarea tranzacţiei este acum subiectul implementării acordurilor contractuale. Ne străduim să o implementăm rapid. Am convenit o opţiune cu cumpărătorul, în conformitate cu care am putea răscumpăra acţiunile la companii dacă sancţiunile vor fi ridicate”, a anunțat Mercedes-Benz prin intermediul unui comunicat preluat de Reuters. Potrivit Registrului Comerţului din Rusia la data de 18 martie firma Avtodom apare drept proprietarul a 100% din acţiunile societăţilor Mercedes-Benz Capital Rus şi Mercedes-Benz Manufacturing Rus.

Mercedes-Benz are o fabrică în oraşul Esipovo, la 40 km de Moscova, cu peste 1.000 de angajaţi, care produc modele din Clasa E și gama de SUV-uri GLC, GLE și GLS. Uzina a fost inaugurată în 2019 și avea o capacitate de producție de 25.000 de maşini pe an, investiţia totală ajungând la aproape 350 milioane de euro. Pe de altă parte subsidiarele Mercedes-Benz din Rusia erau evaluate la două miliarde de euro la finalul anului 2021.

Clauzele de răscumpărare sunt o opţiune populară pentru constructorii auto străini care au decis să iasă de pe piaţa din Rusia ca urmare a războiului din Ucraina. Și grupul auto francez Renault şi-a vândut pachetul majoritar de acţiuni pe care îl deţinea la constructorul auto rus Avtovaz pentru o rublă, dar a inclus în contract o clauză de răscumpărare valabilă timp de şase ani. De asemenea, constructorul japonez Nissan şi-a vândut afacerile din Rusia către o entitate de stat pentru suma de un euro.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Mercedes-Benz


Bogdan Bârliga
Bogdan Bârliga
Bogdan are peste 19 ani de experiență în mass-media (print / online). În trecut a lucrat pentru grupuri de presă precum Finmedia, Realitatea-Cațavencu, Ringier AG și altele. Pe lângă zona editorială a ocupat și funcția de Social Media Manager (administrare conturi multiple de Facebook, Instagram, ... citește mai mult

Comentarii
Inchide