Mercedes-Benz a efectuat teste de impact între modele electrice. Ce rezultate a obținut producătorul german? – VIDEO

Autor: Ionuț Vîlciu 17 oct. 2023 Știri auto

Mercedes-Benz anunță a simulat primul accident între două mașini electrice. Ce rezultate a obținut constructorul german în urma testelor de impact?

Mercedes-Benz a vrut să meargă mai departe de cerințele legale de siguranță și să afle ce se întâmplă dacă două vehicule electrice se lovesc frontal. Astfel, compania a luat un Mercedes-Benz EQS 450 (cel mai mare SUV electric disponibil în gama sa actuală de modele) și un EQA 300 (cel mai mic SUV Mercedes-Benz). Cele două modele electrice au fost testate în cadrul Centrului Tehnologic al Grupului pentru Siguranța Vehiculelor din Sindelfingen, Germania.

SUV-ul electric EQS, care cântărește 3 tone, și fratele său mai mic, care cântărește aproximativ 2,2 tone, au fost direcționate unul către celălalt la o viteză de 56 km/h, cu o suprapunere frontală de 50%, pentru a reproduce accidentele comune pe drumurile publice, cum ar fi accidente în timpul depășirii, conform celor declarate de producătorul auto.

Mercedes-Benz spune că a efectuat primul test de impact public între două mașini electrice

Pentru acest experiment, Mercedes-Benz a folosit 4 manechine în total, fiecare echipat cu câte 150 de senzori. După impact, inginerii Mercedes-Benz au descoperit un risc scăzut de rănire gravă sau deces. Testul din viața reală a coroborat ceea ce inginerii au descoperit în numeroase simulări pe computer înaintea testului. Cel mai important, sistemul de înaltă tensiune s-a oprit automat, iar bateriile din ambele vehicule electrice au rămas intacte.

Din clipurile oferite de producător, putem observa momentul impactului, derulat cu încetinitorul. Vedem cum SUV-ul EQA, mai mic decât EQS, ricoșează mai puternic în urma impactului. Zonele de deformare ale vehiculului sunt concepute pentru a absorbi energia de impact, motiv pentru care par distruse în urma coliziunii. Este un comportament normal, deoarece acestea trebuie să absoarbă energia impactului, ci nu să o transmită ocupanților. Atunci când cea mai mare parte a energiei cinetice este disipată în zonele de deformare, riscul de transmitere a energiei în habitaclu este redus.

Modul în care aceste structuri acționează poate diferi de la caz la caz, iar aceste teste oferă doar câțiva indicatori producătorilor. Totuși, ele sunt importante pentru ca producătorul să se asigure că alimentarea cu energie electrică se oprește instant și că bateriile nu ajung să fie distruse. Acest lucru este foarte important pentru siguranța oamenilor, dar și pentru bunăstarea mediului.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Mercedes-Benz


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide