Mercedes-Benz NAFA – Strămoşul Clasei A şi al lui Smart – GALERIE FOTO

Autor: Marius Vişan acum 5 ani Știri

 


Cu mult înainte de Clasa A şi Smart, Mercedes-Benz a scos în 1981 prototipul unei maşini de oraş de dimensiuni mici. 

Lăsând la o parte glumele despre cu arăta, Mercedes NAFA a fost un concept real prin care se încerca lansarea unei maşini de oraş de dimeniuni extrem de reduse. Traducerea cuvântului NAFA înseamnă „vehicul pe distanţe scurte”, scrie Motor1.com.

Motivul pentru care nu a atins faza de producţie este pentru că nu s-ar fi îndeplinit standardele de siguranţă, însă ideea din spatele acestei maşini a fost adaptată 15 ani mai târziu, în prima generaţie a Clasei A şi Smart.

Cu alte cuvinte, NAFA a pus bazele celor două maşini şi Mercedes chiar a spus despre concept că „nu a căzut în uitare” şi că au fost puse în aplicare în prototipul primului A-Class. Acestea fiind spuse, acesta din urmă a fost semnificativ mai mare decât 2,5 metri pe care îi avea NAFA şi se poate observa diferenţa dintre dimensiunea cele două în imaginea de mai jos, care prezintă, de asemenea, în partea din mijloc Vision A 93 din 1993. Ca fapt divers,  NAFA a fost de fapt chiar mai scurt decât Fortwo, care are 2,69 metri.

GALERIE FOTO

Mootorul era o unitate cu trei cilindri, de 1,0 litri cu 40 CP (30 kW) livraţi către puntea faţă prin intermediul unei cutii de viteze automate. Nu sunt prea mulţi cai, dar trebuie să luăm în considerare că maşina trebuie sa fi fost foarte uşoară având în vedere cât de mică era.

La fel ca Peugeot 1007, Mercedes a echipat NAFA cu două locuri cu uşi glisante, permiţând astfel conducătorului auto să se strecoare în vehicul de 1,5 metri lăţime într-un loc foarte restrâns. Ea a avut, de asemenea, şi oglinzi rabatabile, care, pentru un concept de 1981 nu erau des întâlnite la atle modele. 
Comentarii
Inchide