Merită sau nu să-ți cumperi o mașină cu motor de un litru?

Autor: Marius Vișan 15 iul. 2020 Știri auto

Indiferent dacă ești în căutarea unei mașini pe care să o folosești pentru navetă zilnică, pentru a face UBER sau pentru drumurile lungi pe autostradă, alegerea unui motor cu o capacitate cilindrică de 1.0 litri poate fi o alegere potrivită. Există o mulțime de lucruri pe care trebuie să le iei în considerare, de la puterea pe care o ai de sub pedală, până la economia de combustibil și amprenta de carbon.

Cele mai mici motoare se găsesc, de obicei, pe cele mai mici modele de mașini. În mod obișnuit găsiți un motor de 1,0 litri pe mașini de oraș precum Toyota Aygo sau VW Polo. Nu sunt foarte puternice, dar veți obține o economie considerabilă de combustibil deoarece capacitatea mai mică a motorului înseamnă mai puțin combustibil.

La ce se referă dimensiunea motorului unei mașini?

Capacitatea motorului este o măsură a spațiului în care funcționează pistoanele. Un număr mai mare înseamnă că fiecare piston este capabil să împingă mai mult aer și carburant.

Unul dintre cele mai populate motoare de 1.o litri se produce chiar la noi în țară. Acesta a primit și câteva premii. Motorul EcoBoost de 1.0 litri a câștigat premiul Motorul International al Anului timp de 6 ani consecutiv.

Un motor de un litru în trei cilindri poate genera performanțe și consum de combustibil

Motorul EcoBoost de 1.0 litri îmbină injecţia directă, supraalimentarea turbo și supapele cu distribuție variabilă reducând consumul fără a sacrifica puterea

Secretul forței sale ar fi acela că fiecare motor EcoBoost are turbocompresoare pentru o putere care depășește cu mult dimensiunea motorului. Ele utilizează gazele de eșapament pentru a împinge mai mult aer comprimat în motor și pentru a da un impuls. Un motor de 1,0 litri poate oferi o performanță impresionantă de până la 140PS, similară cu un motor pe benzină, mai greu și mai vechi, de 1.6 litri.

Cei care sunt preocupați de cifre trebuie să știe că motorul este disponibil în variante de putere de 100 CP, 125 CP și 140 CP. Cea mai puternică versiune a motorului EcoBoost de un litru este utilizată pe Ford Puma: 155 de CP.

Din punct de vedere al emisiilor de CO2 această unitate se laudă cu o valoare de doar 109, respectiv 114 g de CO2/km, în timp ce consumul mediu de carburant se situează în jurul valorii de 5 litri/100 km.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide