Ministrul francez al Economiei: Renault are dificultăți financiare serioase

Ministrul francez al Economiei: Renault are dificultăți financiare serioase

Autor: ProMotor acum o lună Știri

Alianţa Renault – Nissan urmează să dezvăluie, în această săptămână, un plan de reducere a costurilor cu miliarde de dolari. Potrivit ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, Renault are dificultăți financiare serioase.

Într-o serie de anunţuri, miercuri, joi şi vineri, Renault şi Nissan urmează să îşi stabilească reducerile planificate şi să descrie planurile pentru o cooperare mai strânsă. Nissan intenţionează să realizeze economii de cost suplimentare de 3 miliarde de dolari, peste reducerile de 3 miliarde de dolari anunţate în iulie 2019, care au fost realizate în mare măsură. De la anunţul din iulie 2019, Nissan a eliminat aproape 15.000 de locuri de muncă, iar reduceri suplimentare de locuri de muncă sunt planificate împreună cu reduceri bugetare în fiecare departament, de la inginerie la planificarea evenimentelor.

Noul plan solicită, de asemenea, reducerea capacităţii cu încă un milion de unităţi, în plus faţă de reducerile anunţate anul trecut, aducând capacitatea de producţie anuală a Nissan la aproximativ 5,5 milioane de vehicule, potrivit Wall Street Journal, citat de Mediafax.

La rândul său, Renault a spus că îşi propune să reducă costurile cu cel puţin 2 miliarde de euro, sau 20%, în următorii trei ani. Producătorul auto francez vrea să închidă unele fabrici, un subiect deosebit de sensibil acum, deoarece compania angajează un împrumut de la statul francez în valoare de 5 miliarde de euro. Ministerul economiei din Franţa a solicitat Renault să menţină activităţile avansate din punct de vedere tehnologic în Franţa şi să dezvolte baterii electrice în Europa.

Renault are dificultăți financiare serioase. Ce planuri pregătește producătorul francez

Fabricile mici din Bretania şi Choisy-le-Roi, de lângă Paris, vor fi probabil închise, în timp ce fabrica din Dieppe, care produce brandul Alpine, ar putea fi, de asemenea, închisă, potrivit surselor familiarizate cu planurile Renault. Următoarea generaţie Alpine va fi probabil electrică şi va fi construită în altă parte.

Între timp, uzina etalon din Flins, de lângă Paris, ar putea înceta să producă vehicule în următorii ani. Unitatea produce maşina Zoe electrică, dar această producţie va fi probabil mutată într-o altă fabrică Renault la următoarea generaţie a vehiculului. O expansiune planificată în Maroc va fi probabil oprită.

„Renault are dificultăţi financiare serioase”, a declarat vineri ministrul economiei francez, Bruno Le Maire, adăugând că „este nevoie urgentă de acţiuni la Renault”. Într-un interviu pentru postul de radio Europe 1, ministrul francez, citat de CNN, a declarat chiar că „Renault poate să dispară”. Declarația vine după ce compania franceză a raportat în 2019 cele mai slabe rezultate din ultimii 10 ani.

Statul francez condiționez acordarea ajutorului de 5 miliarde de dolari de prezentarea unei strategii care să favorizeze „producerea unui număr mai mare de mașini, în special electrice, în Franța”. Detaliile planului Renault de reducere a costurilor este așteptat să fie prezentat pe 29 mai.Comentarii
Inchide