Mitul benzinei premium. Se consumă sau nu mai repede decât benzina obișnuită – Experiment VIDEO

Autor: Ionuț Vîlciu 31 ian. 2024 Știri auto

Printre posesorii de mașini circulă un mit, acela că benzina premium se consumă mai repede decât cea standard. Dar este adevărată această supoziție?

Benzina premium, cu cifră octanică mai mare, este recomandată pentru motoarele performante, dat fiind faptul că reduce riscul de detonație și permite motoarelor puternice să funcționeze la capacitate maximă. Poți alimenta orice mașină cu benzină cu cifră octanică 98, 100 sau mai mult, dar nu trebui să te aștepți ca mașina ta să dezvolte mai multă putere.

Există și un mit conform căruia benzina premium s-ar consuma mai repede decât cea obișnuită. Astfel că cei din spatele canalului de YouTube La Garaj Show au vrut să vadă dacă este un fenomen adevărat. Ei au condus un test pentru a vedea cum se comportă benzina standard și cea premium de la același producător.

Benzina premium: se consumă sau nu mai repede decât cea normală?

Astfel, s-a luat o mașină pentru test, în acest caz un Volkswagen Golf GTI 2.0 TFSI, care a fost alimentat dintr-un recipient special. Mașina fost adusă la temperatura de funcționare optimă în ambele sesiuni de testare pe dinamometru.

Astfel, pentru test, mașina va fi supusă unei sarcini constante, fiind setată la o viteză pe pilot automat, apoi este cronometrat timpul în care un litru de benzină este consumat din eprubetă.

Primul test a fost efectuat cu benzină de 95, iar prima rundă de testare a fost condusă la viteza de 97 km/h, pe pilot automat, și 2.400 RPM. În aceste condiții, mașina a consumat 1 litru de benzină într-un interval de 11 minute și 59 de secunde.

Al doilea test a fost făcut cu un combustibil cu cifră octanică 100, în aceleași condiții. De această dată, același litru a fost consumat în fix 12 minute, rezultatele fiind virtual identice. În final, ei au testat și o benzină de curse, cu cifră octanică 104, pentru a vedea cum se comportă. Un litru din acest combustibil a fost consumat în 12 minute și 3 secunde.

Concluzia a fost că nu este o diferență reală de consum între cele două tipuri de combustibil, ci ar putea fi doar un efect al stilului de condus abordat de unii dintre șoferi odată ce alimentează cu combustibil de cifră octanică mare.

VIDEO

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide