Moment istoric: Mașinile electrificate au depășit mașinile diesel în Europa

Autor: George Cristea 30 oct. 2020 Știri auto

Luna septembrie a marcat un moment istoric pentru piața auto din Europa. Este momentul în care, pentru prima dată în istorie, mașinile electrificate au depășit ca număr mașinile cu motoare diesel comercializate pe continent.

Intră în Galeria FOTO

În ciuda condițiilor dificile ale pieței auto europene, mașinile electrificate – electrice, hibride și hibride cu încărcare la priză – au reușit să depășească numeric mașinile cu motoare diesel. Raportul JATO pentru luna septembrie confirmă acest moment istoric, care vine pe fondul creșterii livrărilor de mașini electrice și al scăderii cererii pentru motorizările clasice.

Momentul este cu atât mai important cu cât, în urmă cu numai cinci ani, mașinile cu motoare diesel dominau piața europeană. Rezultatele lunii septembrie 2020 arată că mixul de motorizări s-a schimbat radical. Cererea pentru mașini cu motoare diesel și pe benzină a înregistrat o scădere cu două cifre, în timp ce vânzările de mașini electrificate (BEV, HEV și PHEV) au crescut cu 139% și au depășit pentru prima dată 25% din totalul vânzărilor. În același timp, ponderea mașinilor diesel a scăzut la 24,8% în septembrie, cea mai scăzută din istorie.

Un alt rezultat istoric este cel înregistrat de Tesla Model 3, care domină autoritar segmentul clasei medii. Nimeni nu ar fi prezis în urmă cu un an că supremația lui VW Passat va fi spulberată de un model electric. Tesla Model 3 a primit recent o actualizare importantă, devenind astfel și mai atractiv.

Mașinile electrificate au depășit mașinile diesel: Care sunt liderii

Ca și până acum, segmentul automobilelor electrificate este dominat de modelele hibride și mild-hybrid, care au crescut cu 124%. Alături de liderul Toyota, numeroși alți producători oferă acum mașini cu sisteme de propulsie hibride sau mild-hybrid. În cazul automobilelor plug-in-hybrid, piața este dominată de Mercedes-Benz, cu 22% din piață, urmat de Volvo și BMW.

În ceea ce privește mașinile pur electrice, segmentul este condus în continuare de Tesla, dar rivali ca Volkswagen și Renault au înregistrat creșteri rapide, de 352%, respectiv 211%. La nivel de grup, Volkswagen domină deja autoritar piața automobilelor electrice în Europa, depășind Tesla. Sosit mai târziu în segmentul mașinilor electrice, Volkswagen dovedește că a depășit cu brio momentul Dieselgate.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide