Motivație „nobilă” pentru corupția polițiștilor de la IPJ Sibiu: Șpagă pentru echipa de fotbal

Autor: Cristian Agatie 19 mai 2021 Știri auto

Potrivit publicației sibiene „Turnul Sfatului”, există o motivație „nobilă” pentru corupția polițiștilor de la IPJ Sibiu. Mai precis șpaga mergea către echipa de fotbal a IPJ Sibiu.

Intră în Galeria FOTO

25 de agenți de poliție din Sibiu sunt bănuiți că luau mită de la șoferii care încălcau Codul Rutier. Polițiștii ar fi cerut șpagă ca să-i ierte pe șoferi de încălcarea Codului Rutier. Potrivit publicației Turnul Sfatului, cei 25 de polițiști ar fi primit șpagă de la peste 100 de persoane. Sumele mergeau către echipa de fotbal a IPJ Sibiu, întocmindu-se contracte de sponsorizare cu diferite sume de bani a acestei echipe din care făceau parte și acești lucrători de poliție.

„Potrivit denunţului şi procesului verbal de sesizare din oficiu care au stat la baza înregistrării acestui dosar penal, existau indicii cu privire la faptul că mai mulţi agenţi de poliţie rutieră şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu (…) şi nu ar fi constatat săvârşirea unor fapte contravenţionale la regimul rutier, iar în schimbul acestei ‘iertări de sancţiune’, contravenienţii ar fi sponsorizat echipa de fotbal a IPJ Sibiu, întocmindu-se contracte de sponsorizare cu diferite sume de bani acestei echipe din care făceau parte şi aceşti lucrători de poliţie”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu

Motivație „nobilă” pentru corupția polițiștilor de la IPJ Sibiu. Despre ce sume este vorba

Agenţii sunt suspectaţi că, în mod repetat, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, din 2019 până în prezent au pretins şi au primit diverse sume de bani, cuprinse între 50 şi 500 de lei, foloase materiale sau alte servicii, cu titlu de mită, în legătură cu îndeplinirea necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu. Mai exact, banii erau ceruți în schimbul trecerii cu vederea a faptelor contravenţionale comise de şoferii contravenienţi şi a nu le aplica sancţiuni contravenţionale sau pentru a le aplica sancţiuni mai uşoare, consemnând astfel cu ocazia întocmirii proceselor verbale date nereale.

Nu doar agenții de poliție sunt căutați de anchetatori, ci și șoferii care au oferit mită acestora. Asta deoarece legea pedepsește în mod egal pe cel care dă mită, ca și pe cel care primește. 107 persoane sunt în acest moment pe lista anchetatorilor pentru mita oferită polițiștilor.

„Cu privire la persoanele cercetate pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită din rândul conducătorilor auto contravenienți, au fost efectuate verificări pentru identificarea proprietarilor autoturismelor oprite în trafic, ai căror conducători auto au săvârșit diverse abateri la regimul circulației rutiere, urmând a se stabili persoanele care s-au aflat efectiv la volan la data respectivă și au săvârșit infracțiunea de dare de mită”, se mai arată în comunicatul Parchetului.

Nu toți polițiștii sunt corupți, însă. La Râșnov este un exemplu pozitiv, care a denunțat nenumărați șoferi care au încercat să-i ofere șpagă. Și în județul Alba este un caz devenit celebru, al unui polițist care a refuzat 12.000 de euro șpagă.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide