Motivul pentru care epava unui Jaguar XK150 distrus în accident s-a vândut cu peste 100.000 de euro

Autor: Cristian Agatie 04 iun. 2021 Știri auto

Piața mașinilor clasice se află într-o creștere accelerată, după cum o dovedește prima licitație din pandemie a casei Bonhams desfășurată cu prezența fizică a colecționarilor. În cadrul licitației, epava unui Jaguar XK150 distrus în accident s-a vândut cu peste 100.000 de euro, ceea ce i-a luat prin surprindere pe organizatori.

Intră în Galeria FOTO

Mașina în cauză, un Jaguar XK150 S din 1960, a fost implicată într-un accident în septembrie 1996, proprietarul său lovind un copac. A scăpat fără răni grave din accident, dar nu același lucru se poate spune și despre mașina sa. De atunci, aceasta a stat într-un garaj, unde a fost acoperită de praf și rugină, până la momentul la care a fost scoasă la licitație, ca proiect de restaurare.

Prețul de pornire a fost de 15.000 de lire, dar colecționarii, entuziasmați după perioada de restricții în care licitațiile s-au desfășurat online, au urcat prețul la o valoare incredibilă. 90.000 de lire a fost prețul final plătit de câștigătorul licitației, o valoare de șase ori mai mare decât prețul de pornire. Este o performanță pentru orice exponat scos la licitație, dar nu la fel de mare ca cea consemnată de mașina dictatorului Nicolae Ceaușescu. Accesata a avut un preț de pornire de 4.000 de euro, dar s-a vândut pentru 95.000 de euro.

Epava unui Jaguar XK150 distrus în accident s-a vândut cu peste 100.000 de euro. Care este motivul

Potrivit descrierii din anunțul licitației, epava mașinii a fost păstrată într-o atmosferă uscată în garaj, ceea ce înseamnă că încă mai poate fi salvată. „O oportunitate care nu trebui ratată”, își susțin cei d3e la Bonhams exponatul, chiar dacă priveliștea nu ar atrage decât aventurierii și pe cei extrem de pasionați de mașinile Jaguar.

Modelul Jaguar 150K S Drophead este suficient de rar pentru a explica interesul crescut pentru epavă. Numai 50 de exemplare au fost produse, cu toate că este neclar câte mai există în prezent. În stare perfectă, un Jaguar XK150 S valorează circa 250.000 de euro, dar prețurile variază în limite largi.

Efortul necesar pentru a repara o astfel de mașină necesită resurse financiare imense. Fără îndoială, luând în considerare prețul mare plătit pe epavă și eforturile de recondiționare, rezultatul final ar putea costa mai mult decât valorează. Pe de altă parte, piața este în creștere constantă, nu va dura mult până când această investiție își va merita banii.

Se parte că pandemia nu a afectat foarte tare piața obiectelor de colecție. Chiar dacă licitațiile oficiale au trecut în mediul online și s-au mai liniștit, pe piața privată colecționarii au fost mai activi ca niciodată.

sursa: Bloomberg

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide