„Nașii” CFR intră în era internetului. Vor putea verifica și emite bilete online

Autor: George Cristea 25 ian. 2021 Știri auto

„Nașii” CFR intră în era internetului, urmând să fie dotați cu dispozitive inteligente. Cu noile sisteme conectate la internet, controlorii companiei naționale de căi ferate  vor putea verifica și emite bilete online, la fel ca frații lor din țările civilizate.

Intră în Galeria FOTO

Alături de angajații Poștei Române, cei ai CFR nu sunt foarte adaptați pentru revoluțiile tehnologice apărute pe bandă rulantă în acest secol. Nașii CFR trec conștiincioși prin vagoane și compostează biletele cartonate, sau doar mâzgălesc expert un X cu pixul pe cele tipărite la imprimantă pe o coală A4. Nu pot verifica însă dacă acestea sunt emise de sistemul CFR sau dacă au fost falsificate prin nenumăratele mijloace care astăzi sunt chiar și la îndemâna preșcolarilor.

Această situație se va schimba în curând, CFR anunțând o licitație pentru achiziționarea de dispozitive conectate care vor permite accesarea bazei de date a biletelor. Controlorii CFR vor ști astfel în câteva secunde dacă biletul este valabil sau fals și vor putea să emită un bilet electronic la fel de rapid.

„Nașii” CFR intră în era internetului. Ce avantaje vor avea călătorii

Potrivit Profit.ro, CFR dorește achiziționarea unui număr de 4.450 de scanere și imprimante mobile, precum și serviciile de internet aferente. Contractul este estimat la o valoare de 10,13 milioane de lei și se va derula pe o perioadă de trei ani. La licitația organizată de CFR s-a înscris o singură companie, fiind vorba de Orange România.

Implementarea sistemului online va permite reducerea aglomerației la casele de bilete, dar și asigurarea unui control mai riguros al legitimațiilor de călătorie de către personalul din tren. În prezent, în cazul biletelor achiziționate online, listele de bilete sunt transmise în teritoriu, unde sunt imprimate și înmânate fizic controlorilor, pentru a putea verifica biletele emise electronic.

Ulterior, CFR are în vedere dotarea controlorilor cu POS-uri pentru ca vânzarea biletelor să se poată face folosind sisteme de plată non-cash.

CFR se află în acest moment în cădere liberă din punct de vedere al popularității. Aceasta este cauzată de concurența altor sisteme de transport, viteza mică de deplasare a trenurilor și de calitatea slabă a materialului rulant, care nu asigură o călătorie în condiții de confort și siguranță optime. Cu toate acestea, CFR a reușit în 2019 să crească numărul de călători transportați la 5,23 milioane, de la 4,93 milioane în 2018.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide