Ninsori abundente și temperaturi de -40 de grade Celsius. Ce se întâmplă în România?

Autor: Radu Țuțulan 05 ian. 2024 Știri auto
Ninsori abundente și temperaturi de -40 de grade Celsius. Ce se întâmplă în România?

Un val de ninsori abundente și temperaturi care au atins -40 de grade Celsius au lovit nordul continentului european și a dus la paralizarea traficului. Urgia se îndreaptă acum spre centrul și estul Europei, urmând să ajungă și în România.

Sute de mașini au rămas blocate în Suedia și Danemarca din cauza ninsorilor abundente.

Iar în Norvegia, valul de frig a provocat anularea mai multor curse feroviare.

Sute de șoferi blocați din cauza unor ninsori abundente

În Suedia, forțe din cadrul armatei au fost trimise în sprijinul serviciilor pentru intervenții de urgență în cadrul operațiunilor de salvare a șoferilor rămași blocați între Horby și Kristianstad, în comitatul sudic Scania.

Aproximativ 100 de persoane se află la un centru social deschis de municipalitatea din Horby”, a precizat Poliția din regiunea sudică, scrie hotnews.ro.

În cursul nopții de miercuri spre joi, acestor persoane le-a fost furnizată hrană. Cu o zi înainte, alte aproape 1.000 de autovehicule au rămas blocate în zăpadă pe acest drum.

Ambuteiaj de 30 de kilometri în Danemarca

Autoritățile din Suedia au decis ca drumul să rămână închis circulației până vineri dimineață, când valul de frig va scădea în intensitate.

În Danemarca, în jurul orașului Aarhus, al doilea ca mărime din țară, ambuteiajele se întind pe 30 de kilometri.

Drumurile creează mari probleme (…) mulți șoferi sunt blocați în cozi de așteptare de câteva ore”, a transmis poliția daneză pe rețeaua de socializare X, fosta Twitter.

Aşa că gândiţi-vă de două ori înainte şi rămâneţi acasă”, au îndemnat autoritățile din Copenhaga.

În Danemarca, s-a aşternut un strat de zăpadă de jumătate de metru, o cantitate care nu a mai fost înregistrată după anul 2011, potrivit institutului de meteorologie DMI.

Temperaturi de -40 de grade Celsius în Norvegia și Finalnda

În Norvegia, în ținuturile sami din nordul îndepărtat, mercurul din termometre a atins valoarea minimă de -41,6 grade Celsius, în timpul nopții, în Kautokeino.

Școlile au rămas închise în mai multe municipalități din sudul țării din cauza problemelor din transporturi după ninsorile abundente din ultimele zile. Unele unități de învățământ vor rămâne închise și vineri.

Șoferii din regiune au fost îndemnați de poliție să nu conducă. Toate cursele feroviare dintre Oslo și Kristiansand (sud) au fost, de asemenea, anulate.

În capitala Norvegiei, se prognozează că temperatura va scădea până la -25 de grade Celsius, sâmbătă.

În Finlanda, un nou record de frig a fost doborât în Enontekio, în nord-vestul țării, unde termometrul indica -42,1 grade Celsius.

Ce se întâmplă în România

În România, deocamdată temperaturile se mențin la valori apropiate de cele normale pentru această perioadă. Sau chiar mai mari, în anumite zone, unde s-au înregistrat chiar și 15 grade Celsius.

În perioada următoare, însă, Administrația Națională de Meteorologie anunță valori termice mai coborâte decât cele specifice.

În special în nord-est și sud-est temperaturile vor fi mai scăzute. În unele zone, minimele vor ajunge la -14 grade Celsius, iar maximele nu vor depăși 4 grade Celsius.

Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile vestice, centrale, dar mai ales în cele nord-vestice. Și ușor excedentar, local, în regiunile sudice și nord-estice. În rest, va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide