Nissan va deveni investitor strategic la noua companie Renault specializată pe segmentul electric

Autor: Bogdan Bârliga 06 feb. 2023 Știri auto
Nissan va deveni investitor strategic la noua companie Renault specializată pe segmentul electric

După aprobările acordate de către consiliile de administrație ale Renault Group și Nissan Motor Co. Ltd, Alianța Renault-Nissan-Mitsubishi a pus bazele unui nou parteneriat.

Cele trei companii ale Alianței au convenit să se bazeze pe strategiile lor existente în materie de electrificare și să colaboreze în proiectele proprii ale fiecărui partener care ar reprezenta o valoare adăugată pentru ceilalți.

Nissan devine investitor strategic al Ampère

Nissan va deveni investitor strategic al Ampère, entitatea EV & Software a Renault Group în Europa, urmând să dețină o cotă de până la 15% din acțiunile acesteia, iar pe parcurs și Mitsubishi Motors ar putea să dețină acțiuni la această companie.

Datorită acestui proiect de investiții în Ampère, Nissan va putea să își accelereze oportunitățile de business în Europa.

Pe de altă parte Nissan și Mitsubishi Motors vor deveni clienți ai Horse, o inițiativă a Renault Group în domeniul tehnologiilor de motorizare termică cu emisii scăzute (ICE).

Aceste inițiative vor completa domeniile de colaborare tehnologică existente, precum bateriile solide ASSB (All Solid-State Battery), Vehiculul definit de Software (SDV), sistemele avansate de asistență la conducere (ADAS) și conducerea autonomă.

Un nou acord până la 31 martie 2023

Renault Group și Nissan, membre fondatoare ale Alianței, au convenit să își reechilibreze participările și modul de guvernanță. Un acord-cadru obligatoriu definește principiile unei noi scheme de guvernanță și ale unei reechilibrări a participațiilor reciproce între Renault Group și Nissan.

Cele două companii prevăd încheierea unui nou acord până la 31 martie 2023 care va înlocui acordurile actuale valabile la nivelul Alianței (Restated Alliance Master Agreement, Alliance Equity Participation Agreement și Memorandum of Understanding din 12 martie 2019).

Conform acestei noi înțelegeri Renault Group și Nissan ar urma să își mențină fiecare o cotă de 15% din capitalul celuilalt, cu obligația de a o păstra și de a o menține la acest nivel, iar Renault Group ar transfera 28,4% din acțiunile sale la Nissan într-un trust francez.

În urma transferului a 28,4 % din acțiunile Nissan către trust, Nissan va fi în măsură să exercite drepturile de vot asociate participării sale în Renault Group.

Renault Group ar putea să vândă acțiunile Nissan încredințate dacă acest lucru este rezonabil din punct de vedere comercial pentru Renault Group, dar nu va avea obligația de vânzare a acestor acțiuni într-o anumită perioadă de timp predeterminată.

Noul acord va intra în vigoare pentru o perioadă inițială de 15 ani.

Nota redacției: fotografia folosită pentru ilustrarea acestui material îl reprezintă pe CEO-ul Nissan, Makoto Uchida

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Nissan


Bogdan Bârliga
Bogdan Bârliga
Bogdan are peste 19 ani de experiență în mass-media (print / online). În trecut a lucrat pentru grupuri de presă precum Finmedia, Realitatea-Cațavencu, Ringier AG și altele. Pe lângă zona editorială a ocupat și funcția de Social Media Manager (administrare conturi multiple de Facebook, Instagram, ... citește mai mult

Comentarii
Inchide