Niște ruși au făcut un experiment inedit: Va funcționa Lada cu ambreiaj din lemn? VIDEO

Autor: Marius Vișan 06 iul. 2020 Știri auto

V-ați întrebat vreodată dacă un disc de ambreiaj din lemn ar funcționa la o mașină? Răspunsul se află la… ruși.

Canalul rusesc de YouTube Garage 54 a publicat un alt clip interesant cu mașini. După ce în iarnă am văzut cum rușii au construit un pickup Tesla Cybertruck dintr-o epavă, acum aflăm dacă poate funcționa mașina cu un ambreiaj confecționat din lemn. Pentru a vedea rezultatele s-a folosit, bineînțeles, o Lada.

În timpul testelor a mirosit a lemn ars

Experimentul a constat în înlocuirea garniturii de frecare a unui disc de ambreiaj cu o bucată de lemn. Pentru ce au făcut asta, întrebi? Nu suntem în totalitate siguri. Dar rușii au arătat că se poate.

Intră în galeria foto

Oricare ar fi fost motivul, mecanicii de la Garage 54 au făcut ca discul ambreiajului din lemn să funcționeze – cel puțin în faza inițială de testare. Pus pe o Lada 1500, ne-au arătat că mașina este capabilă să avanseze înainte și înapoi, și chiar să plece cu scârțâituri de roți – toate au funcționat fără probleme. În timpul testării prezentatorul a remarcat că în cabină miroase a lemn ars, ceea ce nu este deloc surprinzător.

Una dintre dezamăgirile majore este aceea că nu au arătat discul după testare. Eram curioși să vedem cum arată și cam cât de repede se tocește.

Ambreiaj din lemn: Cum a decurs experimentul – VIDEO

Să ne reamintim care este rolul discului de ambreiaj

Aceasta se află între motor și placa de presiune. Este un disc metalic ce are niște garnituri de fricțiune fixate cu ajutorul unor nituri. Diametrul interior al butucului sau este conectat la arborele de intrare în cutia de viteze prin niște arcuri speciale. Trecerea lină de la o viteză la alta și absorbția vibrațiilor sunt asigurate prin arcurile de amortizare. Atunci când ambreiajul se cuplează, piesa apasă volanta, proces care asigură transferul cuplului de la motor către transmisie.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide