Noi norme la legea RCA. Şoferii „buni” vor fi trataţi diferit de cei „răi”

Autor: ProMotor 04 iul. 2017 Știri auto
Noi norme la legea RCA. Şoferii „buni” vor fi trataţi diferit de cei „răi”

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) urmează să publice noi norme la legea RCA. Astfel, preţul poliţei RCA pentru şoferii „buni” poate scădea cu până la 50%, iarpentru cei „răi” poate creşte cu până la 200%, scrie Digi24.ro, citând Economica.net. Proiectul de Norme Metodologice privind aplicarea legii RCA 132/2017 va intra în vigoare pe 12 iulie. 

Noile norme vor schimba procentele de reducere/majorare de preţ în cadrul sistemului Bonus/Malus, şi vor fi impuse criterii clare pentru diminuarea/creşterea valorii de piaţă a unui vehicul în caz de daună totală.

Modificarea sistemului Bonus Malus aplicat asiguraţilor cu poliţe RCA este cea mai importantă clarificare pe care o vor aduce normele metodologice. În decembrie 2016, sistemul bonus-malus a fost redus la opt categorii de bonus şi tot atâtea de malus. Acest sistem permite ca şoferii care aveau mai multe daune să aibă o mai mică penalitate de preţ, iar cei fără daune un bonus insignifiant.

În prezent, atât pentru bonus cât şi pentru malus, diferenţele se opresc la 32% plus sau minus comparative cu prima standard de bază. Cele opt clase de bonus şi opt de malus vor rămâne în continuare, ce se modifică sunt procentele cu care preţul unei poliţe poate să scadă sau să crească în funcţie de comportamentul şoferului în trafic. Astfel, noile norme metodologice permit o reducere cu maximum 50% a tarifului de bază al primei RCA pentru şoferii fără accidente în trafic şi o majorare cu până la 200% a tarifului de bază al primei RCA pentru şoferii cu mai multe clase de malus.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide