Noi tehnologii şi versiuni de motorizare pentru Nissan Qashqai

Autor: Dan Vache 05 mart. 2012 Știri auto
Noi tehnologii şi versiuni de motorizare pentru Nissan Qashqai

Nissan introduce noul motor 1.6 dCi, complet nou şi dezvoltat în colaborare cu Renault F1 engineering. Foarte compact, propulsorul a înregistrat peste 30 de brevete, fiind rezultatul unei investiţii de 230 milioane de euro. Dezvolta 130 CP şi inlocuieste, în cadrul gamei Qashqai, versiunea cu transmisie manuala a motorizarii 2,0 dCi, oferind acelasi cuplu, de 320 Nm. Întreg cuplul este dezvoltat la 1.750 rpm insa 80% este disponibil încă de la 1.500 rpm.

Performantele s-au obtinut in conditiile unei reduceri cu 24% a consumului de carburant comparativ cu 2,0 dCi, de la 5,9 litri/100 km la 4,5 litri/ 100 km în regim combinat. De asemenea, emisiile au scăzut, de la 155 g/km la 119 g/km.

Iată mai jos câteva brevete care au contribuit la aceste performanţe:

– Arhitectura „square” a fost punctul de plecare pentru tehnicieni, care s-au inspirat din cursele auto, pentru o solutie rar întâlnită la propulsoarele diesel de serie.

– Prin downsizing, reducerea masei blocului motor, a pierderilor mecanice si a forţelor dinamice s-a obţinut echilibrul superior între consumul de combustibil şi performanţă.

– Cu sistemul Stop&Start, proiectat pentru a reduce consumul inutil de carburant, emisiile şi zgomotul.

– EGR (Exhaust Gas Recirculation) cu presiune scazuta, permite recuperarea gazelor evacuate dupa ce au trecut prin turbină şi prin filtrul de particule. Reducerea emisiilor de nitrogen se face mai eficient decât în cazul sistemelor EGR de înaltă presiune convenţionale, în timp ce eficienţa motorului se îmbunătăţeşte printr-o mai bună calitate a arderii.

– Variable swirl technology. Turbionul de aer (swirl) pe axa cilindrului se dezvoltă în timpul admisiei şi se amplifică în timpul comprimării înainte de ardere. Amestecul aer-carburant este astfel optimizat în timpul injecţiei, îmbunătăţind consumul şi emisiile poluante.

– ESM (Energy Smart Management) este un sistem ce permite ca energia cinetică produsă în timpul decelerării sau frânării să fie recuperată de alternator şi stocată în baterie. Energia recuperată se utilizează mai ales la repornire.

Noua versiune Nissan Qashqai 1,6 litri CVT are avantajul unui condus urban fără stres sau efort. Marchează o premieră mondială, prin utilizarea unui reductor de transmisie planetar secundar, pentru a obţine un raport de transmisie superior. Această transmisie CVT este mai compactă decat solutiile CVT convenţionale iar frecarea şi greutatea sunt mai reduse. Avantajul consta in reducerea consumului de carburant.

Performanţe în materie de eficientizare a consumului de carburant şi a emisiilor oferă şi noua versiune Qashqai 1,6 litri Stop&Start. Sistemul a fost proiectat pentru a reduce consumul inutil de carburant, emisiile şi zgomotul. Motorul se opreste automat cand masina stationeaza si reporneste inainte de a demara, functionand inteligent, fara treceri bruste. Nissan Qashqai 1,6 litri 117 CP Stop&Start consumă 7,5 litri/100km urban, 5,0 litri/ 100 km extraurban şi 5,9 litri/ 100 km în regim mixt.

Crossoverul Nissan Qashqai este primul model din segmentul C dotat cu sistemul Around View Monitor (AVM). Combinând imaginile preluate de 4 camere video montate pe grila frontală, hayon şi oglinzile retrovizoare exterioare, AVM proiecteaza pe display-ul Nissan Connect o vedere la 360° asupra maşinii, o imagine de tip „helicopter view”. Şoferul are acces la fiecare din cele 4 camere de luat vederi, observând toate posibilele obstacole din jurul maşinii.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide