Noul Ford Ranger Raptor – cea mai dură şi mai peformantă versiune a celui mai vândut pick-up din Europa – VIDEO

Autor: Marius Vişan acum 3 ani Știri

Noul Ford Ranger Raptor – cea mai dură şi mai peformantă versiune a celui mai vândut pick-up din Europa – se lansează în forţă în cadrul Salonului de Vehicule Comerciale din Hanovra, Germania. Dezvoltată de divizia Ford Performance şi dedicată adevăraţilor entuziaşti off-road, prima versiune Raptor din istoria lui Ranger va fi disponibilă la mijlocul anului 2019 pentru clienţii europeni care caută senzaţii tari, alături de o versiune Bi-turbo a motorului diesel Ford EcoBlue de 2.0 litri, ce dezvoltă 213 CP şi 500 Nm şi de noua cutie de viteze automată cu 10 trepte.

Construită pentru a rezista în faţa celor mai dure provocări în off-road, structura unică ranforsată şi ultra-puternică a şasiului lui Ranger Raptor utilizează aliaje de oţel de înaltă rezistenţă pentru a face faţă rulării sportive în off-road. 

Noul model are un ecartament mai mare şi o gardă la sol ridicată cu 56 de milimetri faţă de versiunea standard a lui Ranger. 

Ranger Raptor le permite şoferilor să aleagă între şase moduri de rulare oferite de sistemulTerrain Management System cu scopul de a permite desfăşurarea pe toate tipurile de terenuri în scenarii diferite.

– Modul Normal – accent pe confort, pe economia de carburant şi pe manevrabilitate.
– Modul Sport – răspuns mai acut, dedicat şofatului dinamic pe şosea.
– Modul Grass/Gravel/Snow – conceput pentru a inspira un şofat sigur şi încrezător pe
suprafeţe neregulate şi cu aderenţă precară în off-road.
– Modul Mud/Sand – răspunsul maşinii este setat pentru a oferi tracţiune şi cuplu optime la rularea pe suprafeţe deformabile şi adânci precum nisipul şi noroiul.
– Modul Rock – dedicat şofatului la viteze reduse pe teren stâncos, acolo unde cheia este controlul uşor al maşinii.

VIDEO

Inginerii Ford au testat la scară largă noul sistem de propulsie al lui Ranger Raptor, format din  motorul EcoBlue Bi-turbo de 2.0 litri şi din transmisia automată cu 10 trepte, pentru a-i confirma durabilitatea în cele mai vitrege condiţii. Testele au inclus implicit forţarea turbocompresorului de presiune ridicată şi a celui de presiune scăzută până când acestea au fost încinse, funcţionând astfel timp de 200 de ore fără întrerupere. Cele două turbine funcţionează în serie la turaţii reduse, pentru un cuplu mai mare şi un răspuns mai rapid. La turaţii ridicate, turbocompresorul de capacitate mai mare, de presiune scăzută, ajută la atingerea vârfului de putere.

Transmisia automată Ford cu 10 trepte este împrumutată de pe F-150 Raptor şi a fost construită din materiale precum oţelul inoxidabil, aliajele din aluminiu şi composite, cu scopul de a îmbunătăţi durabilitatea şi masa cutiei de viteze. Plaja mai lungă a rapoartelor permite o
acceleraţie superioară, un răspuns rapid şi o eficienţă îmbunătăţită la nivelul consumului de carburant. O serie de algoritmi calculează în timp real şi adaptează schimbările de rapoarte pentru a se asigura că transmisia selectează mereu treapta corectă. Un tip unic de calibrare
include funcţia Live in Drive, care îi oferă celui de la volan posibilitatea de a schimba treptele manual cu ajutorul clapetelor în orice moment.

Sistemele de asistenţă şi siguranţă sunt prezente pentru a asigura un nivel de încredere ridicat unor şoferi care se pot lovi oricând de provocări neaşteptate în off-road. Pachetul include o versiune modificată a sistemului Ford de Control al Stabilităţii (Ford Stabilty Control) care are încorporate sistemul de Protecţie la Răsturnare (Roll Mitigation Function) şi sistemul electronic de control al stabilităţii (ESC). Sistemul de control al balansului remorcii (Trailer Sway Control), sistemul de asistenţă la pornirea din rampă (Hill Start Assist), sistemul de asistenţă la coborârea pantei (Hill Descent Control) şi controlul adaptiv al încărcăturii (Load Adaptive Control) fac parte
şi ele din pachet.


 Comentarii
Inchide