Noul model Audi Q8 e-tron este produs la fabrica din Bruxelles

Autor: Marius Vișan 26 ian. 2023 Știri auto

În sfârșitul lui 2022 a ieșit primul Audi Q8 e-tron de pe linia de producție a fabricii din Bruxelles.

Acest eveniment a marcat începutul unei noi ere pentru modelul electric. Încă de la startul producției modelului Audi e-tron, fabrica din Belgia a fost un model pentru producția sustenabile. Astfel, începând din 2018 și până în prezent, au fost fabricate și livrate circa 160.000 de exemplare din primul model electric Audi.

Spre deosebire de cei mai mulți concurenți, Audi își concentrează eforturile spre transformarea producției de la interior spre exterior, cu scopul de a implementa 360factory, viitorul producției Audi. Fabrica din Bruxelles este deja un model pentru diferite domenii ale acestui concept inovator de producție.

Fabrica din Bruxelles este un reper cu rol de model pentru producția sustenabilă

Audi Q8 e-tron va fi livrat clienților din Europa și SUA ca automobil cu amprentă netă de carbon neutră certificată. Începând cu 2025, producția de la toate fabricile Audi va avea amprentă neutră de carbon, în conformitate cu programul ecologic Mission:Zero implementat la nivelul întregii companii.

Distinsă în 2020 cu titlul „Fabrica Viitorului” de asociația angajatorilor Agoria, unitatea din Bruxelles are amprentă neutră de carbon încă din anul 2018. De la lansarea producției modelului Audi e-tron, fabrica din Belgia a fost certificată ca fiind prima fabrică de mare volum din segmentul premium cu certificare privind amprenta sa neutră de carbon. Unitatea a trecut la energia verde încă din 2012. De asemenea, printre altele, Audi Bruxelles a instalat pe domeniile fabricii cel mai mare sistem fotovoltaic din regiune, cu o suprafață de 107.000 mp.

Sistemul acesta generează anual aproximativ 9.000 de Mwh din energie sustenabilă, adică suficientă energie pentru a încărca circa 90.000 de automobile Audi Q8 e-tron și pentru a reduce emisiile de carbon cu 1.881 de tone. Totodată, companiile care furnizează celulele bateriilor sunt obligate să folosească pentru producție exclusiv energie din surse regenerabile, iar motoarele electrice de tracțiune folosite în producția de automobile sunt transportate din Ungaria la Bruxelles în trenuri marfare verzi. Din mai 2022, Audi folosește transportul feroviar pentru ruta de aproximativ 1.300 de kilometri. Această măsură reduce emisiile anuale de carbon cu circa 2.600 de tone.

AUDI AG a devenit în anul 2007 proprietarul fabricii din Belgia. După ce a achiziționat unitatea, Audi Bruxelles a restructurat fabrica, astfel încât să producă acolo modelul Audi A1, ce era pe atunci un nou membru în gama Audi. În 2018 a fost lansat modelul Audi e-tron. În 2021, Audi Bruxelles a produs 43.866 de automobile 100% electrice, iar începând cu a doua jumătate a anului 2023, peste 3.000 de angajați vor fabrica aici și modelul Audi Q4 e-tron.

Noul Audi Q8 e-tron este și mai eficient

Sistemul optimizat de propulsie al noului Q8 e-tron, plus caracteristicile sale aerodinamice îmbunătățite și performanțele mai avansate de încărcare, în combinație cu capacitatea mărită a bateriei cresc autonomia SUV-ului la până la 582 de kilometri, iar pe cea a modelului Sportback la până la 600 de kilometri, conform WLTP.

Audi folosește materiale reciclate pentru o parte dintre componentele modelului Audi Q8 e-tron. Aceste materialele recuperate prin reciclare economisesc resursele și asigură un circuit închis eficient și sustenabil de utilizare a materialelor.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Audi


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide