O zgârietură pe mașină te lasă fără carnet? Când ești obligat să declari un accident auto

Autor: Radu Țuțulan 13 sept. 2023 Știri auto

Mulți șoferi ignoră micile avarii, produse din vina lor sau din vina altor conducători auto, dar chiar și o simplă zgârietură pe mașină, te poate lăsa fără permis în anumite situații.

Legea din România prevede că orice accident produs din vina șoferului sau a altui participant la trafic, trebuie raportat. Fie conducătorul auto se prezintă la firma de asigurări pentru constatare, fie la Poliție. Altfel, nu își va putea repara mașina în service. Cel puțin nu legal.

Depinde de tipul avariei și modul în care a fost produsă aceasta. Iar în unele situații, chiar și o simplă zgârietură te poate lăsa fără carnet.

Ce faci dacă ai fost implicat într-un accident ușor

Dacă ai fost implicat într-un accident ușor de circulație, cu un alt vehicul, din care au rezultat doar pagube materiale, atunci acesta se încadrează la categoria de accident ușor.

Dacă cei doi șoferi se înțeleg asupra vinovăției, se întocmește o constatare amiabilă. Aceasta se face pe loc, de cei doi conducători auto. Ulterior, firma de asigurări, dacă va considera necesar, îi va chema pe cei doi cu mașinile pentru o constatare.

Nu se poate încheia o constatare amiabilă dacă au fost implicate trei sau mai multe vehicule. Și nici dacă în accident a fost implicat doar un singur vehicul.

O zgârietură pe mașină te lasă fără carnet

Orice incident care a dus la avarierea mașinii, oricât de minor ar fi, trebuie declarat. Fie că vorbim de o zgârietură, un far spart sau o aripă îndoită.

Declararea incidentului se face fie la firma de asigurări, pentru cei care au CASCO, fie la Poliție. Iar în urma constatării, se obține o autorizație de reparație. În lipsa acesteia, niciun service nu are voie, conform legii, să-ți repare mașina.

Codul Rutier stabilește că șoferii au la dispoziție 24 de ore să declare producerea unui accident. În caz contrar, vor fi amendați cu până la 725 de lei și permisul de conducere va fi suspendat pentru 30 de zile.

Conducătorii de vehicule implicați într-un accident de circulație în urma căruia au rezultat numai avarierea vehiculelor și/sau alte pagube materiale sunt obligați […] să se prezinte la unitatea de poliție competentă pe raza căreia s-a produs accidentul în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru întocmirea documentelor de constatare”, stabilește Art 79, din Codul Rutier.

Și alte tipuri de accidente trebuie raportate, dacă vrei să îți repari mașina.

Constituie contravenții și se sancționează cu 2 sau 3 puncte amendă […] neîndeplinirea obligației proprietarului sau a utilizatorului de autovehicul de a solicita documentul de constatare a avariilor produse acestuia în alte împrejurări decât în urma unui accident de circulație”, se precizează în lege.

Iar amenda, în acest caz, este între 290 și 425 lei.

Cât timp poți circula cu mașina lovită

După ce au obținut autorizația de reparație, șoferii au la dispoziție cel mult o lună să-și repare mașina.

Se interzice conducătorului de autovehicul sau tramvai […] să circule cu autovehiculul avariat mai mult de 30 de zile de la data producerii avariei”, precizează Art 148 (20), din OUG 195/2002.

Conform legii, dacă vehiculul nu este reparat în termenul stabilit de autorități, acesta nu va mai avea drept de circulație pe drumurile publice.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide