OMV Petrom rămâne cea mai mare companie din România în 2022. Pe ce loc se află Dacia

Autor: Robert Pindic 13 iun. 2023 Știri auto

Industria auto și companiile relevante acesteia se par să fie în topul clasamentului celor mai mari firme din România. OMV Petrom domină competiția, alături de divizia sa de retail.

Datele publicate de Termene.ro ne prezintă topul celor mai mari companii din anul 2022. Așa cum analizează Economedia, OMV Petrom și divizia sa de retail, OMV Petrom Marketing SRL, ocupă primele două poziții.

Anul 2021 a reprezentat succesul OMV de a urca pe prima poziție în clasamentul companiilor din România. În 2022, aceasta se detașează considerabil de adversari, având o cifră de afaceri de peste 55 miliarde de lei. Principala cauză pentru reușita OMV Petrom ar fi creșterea prețurilor energiei, petrolului, gazelor naturale, carburanților și energiei electrice. Acest fapt este accentuat de statisticile din 2021 ale companiei, atunci când aceasta avea o cifră de afaceri de 23 de miliarde de lei.

Automobile Dacia cade pe a treia poziție în clasament

Divizia de retail a OMV Petrom a înregistrat anul trecut o remarcabilă creștere a cifrei de afaceri, cu aproximativ 43% față de anul precedent. Această creștere a depășit cifra de afaceri a Automobile Dacia, care se poziționează acum pe locul 3.

Producătorul român a traversat o perioadă mai complicată datorită crizei globale a semiconductorilor din 2022. Dacia a întâmpinat o serie de dificultăți în ceea ce privește aprovizionarea cu piese auto, ceea ce a împins compania să oprească temporar producția în 2022, de două ori. Aceste aspecte ar fi cauzat pierderea poziției pe clasament în favoarea OMV Petrom Marketing SRL.

Dacia înregistrează progrese în detrimentul circumstanțelor dificile

În ciuda acestor dificultăți, Automobile Dacia a înregistrat o creștere cu 19% față de 2021, astfel având o cifră de afaceri de 25.7 miliarde de lei în 2022. Profitul net al Daciei este de asemenea în creștere, cu 5% față de anul precedent. Însă, constructorul român a terminat anul cu 6% mai puțini angajați față de 2021, și anume 12.195.

În anul 2020, Dacia era pe primul loc, cu o cifră de afaceri de 18 miliarde de lei. Deși compania a înregistrat progrese semnificative, circumstanțele economice au favorizat mai mult dezvoltarea industriei energetice, din care face parte OMV.

Acestea, însă, nu sunt singurele companii care au înregistrat creșteri. Printre firmele relevante industriei auto care au avansat în clasament se numără și Rompetrol Rafinare, ocupând acum locul 4, imediat după Automobile Dacia S.A.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: OMV Petrom, Dacia


Robert Pindic
Robert Pindic
Robert Pindic studiază Media Digitală în cadrul Universității „Transilvania” din Brașov, specializare ce i-a deschis orizonturile către jurnalism. Lumea auto i s-a părut fascinantă încă de când s-a urcat întâia oară la volan, iar odată cu obținerea permisului de conducere la 18 ani, ... citește mai mult

Comentarii
Inchide