Parlamentarii se întorc luni din vacanţă. Vor discuta reducerea amenzilor şi clarificarea atribuţiilor poliţiştilor locali

Parlamentarii se întorc luni din vacanţă. Vor discuta reducerea amenzilor şi clarificarea atribuţiilor poliţiştilor locali

Autor: Cristian Agatie acum 1 an Știri

Luni începe sesiunea parlamentară de toamnă, iar discuţiile vor viza mai multe proiecte de lege care-i privesc direct pe şoferi. Astfel, pentru legea către clarifică statutul poliţiştilor locali şi atribuţiile acestora în stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor de circulaţie şi pentru cea care schimbă modul de calcul al amenzilor rutiere ar trebui să avem un vot decisiv până la finalul acestui an.

Atribuţiile poliţiştilor locali

În ceea ce-i priveşte pe poliţiştii locali, aceştia sunt într-o dispută cu poliţiştii rutieri de buni: unii sunt de părere că legislaţia le permite poliţiştilor locali să dea amenzi rutiere, alţii sunt de părere că legislaţia nu poate fi interpretată în acest fel. Un proiect de lege din Parlament va tranşa chestiunea definitiv, prin stabilirea unor reguli clare în acest sens. Documentul a trecut tacit de senatori în 2017, dar la Camera Deputaţilor a rămas de atunci şi până acum doar cu un aviz de la una dintre comisiile de specialitate.

Proiectul care a trecut tacit de Senat prevede că poliţiştii locali cu atribuţii rutiere vor putea să constate şi să sancţioneze următoarele contravenţii:

  • nerespectarea semnalelor pentru dirijarea circulaţiei;
  • necomunicarea identităţii persoanei căreia proprietarul i-a încredinţat maşina;
  • refuzul de a arăta actele;
  • nerespectarea de către pietoni a normelor privind circulaţia pe drumurile publice;
  • nerespectarea obligaţiei ce revine conducătorului de motocicletă sau moped de a avea în funcţiune, în timpul zilei, luminile de întâlnire în circulaţia pe drumurile publice;
  • nerespectarea normelor privind circulaţia bicicletelor;
  • conducerea unui vehicul cu tracţiune animală neînregistrat;
  • nerespectarea obligaţiilor ce revin conducătorilor de vehicule cu tracţiune animală;
  • încălcarea obligaţiilor referitoare la circulaţia pe drumurile publice a vehiculelor cu masa şi/sau gabaritul depăşit;
  • neasigurarea însoţirii deplasării vehiculelor cu mase sau gabarite depăşite.

Practic, pentru faptele enumerate mai sus, comisia de specialitate din Senat doreşte ca poliţiştii locali cu atribuţii în domeniul circulaţiei să poată aplica sancţiunile contravenţionale din Codul rutier exact ca poliţia rutieră.

Deputaţii discută reducerea amenzilor rutiere

De asemenea, printr-un proiect care a trecut tacit de senatori anul acesta este propusă schimbarea modului de calcul a punctului-amendă, astfel încât să nu se mai raporteze la salariul minim, ci la indicele social de referinţă (ISR). În felul acesta, punctul-amendă ar ajunge să fie semnificativ mai mic şi, odată cu el, şi amenzile aplicate în domeniul rutier.

Astfel, dacă proiectul va fi adoptat de Camera Deputaţilor, un punct-amendă va reprezenta 20% din indicele social de referinţă, stabilit prin hotărâre a Guvernului. În condiţiile în care cuantumul ISR din acest an este de 500 de lei, punctul-amendă va avea valoarea, dacă propunerea legislativă va ajunge să se aplice, de 100 de lei, ceea ce ar reprezenta o scădere a valorilor amenzilor de circulaţie faţă de cele aplicate în prezent.

În prezent, punctul de amendă este stabilit în raport cu salariul minim pe economie, reprezentând, mai exact, 10% din acesta. Totuşi, pentru 2018 şi 2019, autorităţile din ţara noastră au decis să stabilească o valoare fixă a punctului-amendă, nu calculată în funcţie de salariul minim. Aceasta este de 145 de lei, la acelaşi nivel cu cea din 2017, deşi salariul minim a ajuns anul acesta la 2.080 de lei.

 Comentarii
Inchide