Patru metode pentru a ajunge de-a latul – în mod controlat [VIDEO]

Autor: Andrei Ştirbu 01 sept. 2015 Știri auto
Patru metode pentru a ajunge de-a latul – în mod controlat [VIDEO]

Pentru început, merită menţionat că orice vrei să faci cu maşina ta – în afară de a rula în mod absolut normal, la viteze normale – merită încercat doar în afara drumurilor publice. Dar ştiai asta. Acum, pentru atunci când nu te afli pe drumurile publice, iată patru moduri de a iniţia un derapaj, explicate de simpaticul Randy Pobst. 

O altă mică menţiune: cu toate că se poate face derapaj controlat şi cu o maşină cu tracţiune faţă, tehnicile de mai jos se aplică maşinilor cu propulsie spate şi cu suficienţi cai la roată încât să-şi poată împinge cu uşurinţă masa. Cum ar fi BMW M3/M4.

Le vom lua în ordinea, uhm, uşurinţei:

1. Metoda huligan – implică ridicarea bruscă a frânei de mână (mecanice) pe parcursul unui viraj. Asta va bloca roţile din spate, care vor intra în derapaj. 

2. Metoda leadfoot – în cazul în care maşina ta are suficientă putere, se poate iniţia un derapaj prin simpla apăsare puternică a acceleraţiei, pe durata unui viraj. În cazul în care o faci înainte de punctul median al virajului, rişti să intri în subvirare, adică puntea faţă să piardă aderenţa. Nu vrei să intri în subvirare. 

3. Metoda racing – ai auzit de trail-braking? Este un derapaj iniţiat prin aplicarea unui impuls puternic pedalei de frână la intrarea într-un viraj. Asta va face ca masa maşinii să se mute pe puntea faţă, uşurând spatele, care va fi scos de pe traiectorie cu mai mare uşurinţă de către forţa centrifugă. 

4. Metoda extreeem – o vezi cel mai des la raliuri şi o ştii sub denumirea de scandinavian flick. Înainte de un viraj strâns, piloţii aruncă maşina în derapaj prin virarea în direcţia opusă, „balansând” lateral maşina. Urmează viraj strâns de stânga? Virezi dreapta, apoi te foloseşti de momentum şi virezi puternic la stânga, în timp ce accelerezi. 

Există, desigur, multe aspecte de luat în considerare atunci când vrei să te joci de-a latul – de la suprafaţa de rulare la condiţiile anvelopelor la existenţa sau absenţa unui diferenţial pe puntea spate etc. O parte dintre acestea ţi le explică şi Chris Harris într-un tutorial video

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide