Peisaj dezolant pe lotul Biharia – Chiribiș al Autostrăzii Transilvania, blocat de mai multe luni

Autor: Cristian Agatie 23 iun. 2021 Știri auto

Peisaj dezolant pe lotul Biharia – Chiribiș al Autostrăzii Transilvania, blocat de mai multe luni. Tronsonul este la a treia încercare eșuată, după eșecurile înregistrate de Bechtel și spaniolii de la Corsan-Corviam.

Intră în Galeria FOTO

Antreprenorul care a câștigat licitația pentru executarea lotului Biharia – Chiribiș al Autostrăzii Transilvania spune că diferențele din teren față de expertiza CNAIR sunt majore și cere peste 130 milioane de lei pentru lucrări suplimentare (40% din contract). În aceste condiții, demararea lucrărilor este blocată deja de mai multe luni, dat fiind că legislația nu permite suplimentarea sumelor licitate cu un procent atât de mare.

Lucrările pentru executarea celor 28,5 kilometri ai tronsonului Biharia – Chiribiș au fost demarate în 2004 de Bechtel, contractul a fost reziliat în 2013 (la 50% stadiu pe Suplacu de Barcău-Borș), apoi în 2015 re-contractat cu spaniolii de la Corsan-Corviam și reziliat din nou în 2016 pentru că noul antreprenor n-a făcut practic nimic. Apoi în august 2017 se licitează din nou și după 3 (trei!) ani se semnează contractul în iulie 2020 cu românii de la Trameco/Selina: 6 luni proiectare, 18 luni execuție, 326 milioane RON plus TVA.

Peisaj dezolant pe lotul Biharia – Chiribiș al Autostrăzii Transilvania. La un pas de a treia reziliere

Potrivit celor de la Asociația Pro Infrastructură, care au prezentat imaginile dezolante ale degradării lucrărilor executate deja, constructorul care a câștigat licitația a ofertat o sumă cu mult sub valoarea estimată de CNAIR și solicită acum exact diferența până la această estimare. Dacă ar fi licitat corect, probabil că altcineva ar fi câștigat execuția acestui tronson.

„Ne întrebăm, retoric, când a ofertat la 72% din prețul estimat de CNAIR și ulterior a semnat, oare nu putea să anticipeze problemele? Culmea coincidenței, 326 milioane (valoarea contractului) plus 130 (suplimentarea invocată) înseamnă 456 milioane, adică practic costul estimat de CNAIR în licitația din 2017” – scriu cei de la Asociația Pro Infrastructură într-o postare pe Facebook.

În acest moment, nu sunt foarte multe soluții, iar oricare dintre acestea ar însemna întârzieri ale proiectului. Fie antreprenorul renunță la o parte din pretenții și se ajunge la o sumă de compromis care poate fi adiționată legal la contract sau se execută ce s-a licitat (cu unele modificări nesemnificative) iar celelalte lucrări se scot separat la (încă o) licitație. Sau, desigur, se reziliază. A treia oară. Urmând, evident, încă niște ani de birocrație și degradări care vor crește și mai mult prețul final.

În acest context, Asociaţia Pro Infrastructură solicită Ministerului Transporturilor să „tranşeze” situaţia în cel mai scurt timp pentru ca, până în 2024, „la 20 de ani de la prima lopată”, tronsonul de autostradă să fie deschis circulaţiei.

Noul blocaj întârzie și mai mult perspectiva circulației neîntrerupte între Cluj și Vama Borș, pe traseul celebrei autostrăzi Bechtel. Doar puțin peste 5 kilometri din Autostrada A3 sunt finalizați în Bihor, aceștia făcând legătura cu rețeaua de autostrăzi din vestul Europei, prin punctul de frontieră Borș 2. În schimb, în direcția spre Cluj Napoca, Autostrada A3 se termină în câmp.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide