Cu ce pensie se retrage din activitate un polițist la rutieră în București?

Autor: David Andrei 21 iul. 2020 Știri auto

Un polițist de la rutieră poate ieși la pensie la vârsta de 55 de ani. Dar cu ce pensie se retrage din activitate, potrivit legii?

GALERIE FOTO

Polițiștii de la Brigada Rutieră, ca și ceilalți, ies la pensie după ce au împlinit vârsta de 55 de ani și dacă au la activ minimum 30 de ani în serviciu – bărbații și minimum 25 de ani – femeile. Aceștia au dreptul la pensionare anticipată dacă au împlinit vârsta de 50 de ani și încetează raporturile de serviciu ca urmare a reorganizării unor unități de poliție și nu există posibilitatea încadrării lor în funcții similare sau dacă își pierd capacitatea de muncă.

Legea nr. 179/2004, privind pensiile de stat și alte drepturi de asigurări sociale ale polițiștilor, prevede că valoarea pensiei în cazul pensionării anticipate se va calcula proporțional cu numărul anilor de serviciu.

Cum se calculează vechimea atunci când un polițist iese la pensie?

Vechimea în serviciu pentru stabilirea pensiei include perioada în care persoana a activat ca polițist, a avut calitatea de militar, a îndeplinit serviciul militar, a fost elev al școlii de subofițeri sau agenți de poliție al unei instituții militare de învățământ pentru formarea militarilor sau al unei instituții de învățământ pentru formarea polițiștilor, a fost concentrată sau mobilizată ca reservist sau s-a aflat în captivitate.

4.200 de permise reținute

În vederea stabilirii pensiei polițiștilor, baza de calcul este salariul brut din ultima lună de activitate. Este salariul primit pentru gradul profesional deținut de viitorul polițist pensionar la data încetării activității.

Polițiștii care au lucrat cel puțin 20 de ani în condiții deosebite sau 15 ani în condiții speciale, vor primi procente corespunzătoare pentru activitatea desfășurată. În cazul în care nu au lucrat astfel termenul prevăzut de Legea nr. 179/2004, aceștia vor primi un spor proporțional cu timpul lucrat în condiții deosebite sau speciale, care va fi adăugat la procentele corespunzătoare activității desfășurate în condiții normale.

Pentru fiecare an în plus de vechime după cei 30 de ani pentru bărbați și 25 de ani pentru femei, polițiștii vor beneficia de un spor de pensie de 2% din baza de calcul folosită la stabilirea pensiei.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Mihai Pop



Comentarii
Inchide