Permis auto expirat 2021. Ce amendă primești dacă ești prins cu permisul auto expirat?

Autor: Marius Vișan 10 feb. 2021 Știri auto

Conducerea unui autovehicul având permis auto expirat duce la amenzi între 870 și până la 1.160 de lei, dar și puncte penalizare.

Art.101 din Codul Rutier menționează că circulația pe drumurile publice având carnetul auto expirat constituie contravenție. Aceasta se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni pentru următoarele fapte săvârșite de persoane fizice:

”Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice: conducerea unui autovehicul cu permis de conducere a cărui valabilitate a expirat.”

Codul Rutier actual prevede că punctul de amendă are o valoare de 10% din salariul minim brut pe economie. În anul 2021 valoarea punctului de amendă este de 145 de lei pentru sancţiuni rutiere.

Valoarea lui a fost înghețată, astfel punctul de amendă nu a mai crescut la 230 lei la începutul anului 2021 după creșterea salariului minim.

Amenda pentru permis auto expirat: de la 870 până la 1.160 de lei

Astfel, pentru clasa a III-a de amenzi se va penaliza cu 6, până la 8 puncte-amenda.

-6 x 145 de lei = 870 de lei. Se achită doar 435 de lei daca plata se face în 15 zile lucrătoare;

-8 x 145 de lei = 1.160 de lei. Asta înseamnă 580 de lei în 15 zile lucrătoare.

Acte necesare pentru eliberarea un nou permis auto în 2021

Pentru eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate, va trebui să te prezinți la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), și să depui un dosar cu următoarele documente:

– Act de identitate (în original și copie);
– Fișa deținătorului permisului;
– Dovadă plății contravalorii permisului;
– Permisul a cărui preschimbare o soliciți, în original și copie (dacă solicitarea preschimbării o faci după expirarea valabilității permisului);
– Fișa medicală permis auto (eliberată de o unitate autorizată), din care să rezulte că ești apt pentru a conduce un autovehicul.

Începând cu data de 01.10.2020, plățile aferente operațiunilor de înmatriculare și permise nu se mai pot achita numerar, la ghișeu.

Ele vor putea fi achitate utilizând doare aceste mijloacele de plată: virament, mijloace de plată online, sistemul național electronic de plată online (S.N.E.P) – ghișeul.ro, POS-uri instalate de către RA-APPS la sediile serviciilor publice emitente.

Intră în GALERIA FOTO

Permis auto expirat 2021. Ce amendă primești dacă ești prins cu permisul auto expirat

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: DRPCIV


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide