Ce este permisul de conducere internațional și cât timp este valabil

Autor: Marius Vișan 02 apr. 2022 Știri auto

Permisul de conducere internațional (PIC) se eliberează persoanelor care conduc autoturisme pe teritoriu străin.

Acesta este practic o traducere legalizată a permisului național românesc în 7 limbi de circulație internațională. Documentul este recunoscut de toate statele semnatare ale Convenției asupra Traficului Rutier de la Viena din 1968.

Este recomandat să avem un asemenea document atunci când ieșim din România la volanul unui automobil. De asemenea, acesta este folositor mai ales când intenționăm să închiriem un autoturism în străinătate.

Permisul de conducere internațional facilitează verificarea în timpul unui control

Permisul de conducere internațional asigura deplină legitimitate în circulația rutieră internațională. Formă și conținutul sau au fost stabilite prin Convenția Internațională de Circulație Rutieră de la Viena din 8 noiembrie 1968, fiind identice în toate țările.

Automobil Clubul Român eliberează aceste permise membrilor săi, cetățeni români domiciliați pe teritoriul României, posesori de permis de conducere național, și care se deplasează în străinătate.

Cetățenilor străini li se pot elibera asemenea permise numai dacă sunt rezidenți sau au domiciliul în România și dacă posedă permisul de conducere românesc.

Permisul de conducere internațional scutește pe posesorul sau de a purta asupra să pe teritoriul străin o traducere legalizată a permisului național de conducere, în 7 limbi de circulație internațională (engleză, franceză, germană, spaniolă, rusă, greacă și arabă) sau de transcriere a acestuia în caracterele limbii naționale ale statului respectiv.

În caz contrar conducătorul auto poate fi obligat de organele de poliție să caute traducător autorizat și să realizeze această traducere pe teritoriul statului respectiv contra unei taxe considerabile, la care se adaugă taxa notarială de legalizare.

Acte necesare pentru eliberarea permisul de conducere internațional:

-Permisul de conducere național și o copie a acestuia;

-2 fotografii tip pașaport (3 cm x 4 cm);

-Taxa aferentă acestuia.

Valabilitatea documentului este de un an de la dată eliberării și în nici un caz nu depășește valabilitatea permisului național în baza căruia a fost eliberat.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide