Piața de autoturisme noi din România, a doua cea mai slabă din Uniunea Europeană

Autor: Adrian Somai 05 iun. 2023 Știri auto

Românii au cumpărat în 2022 aproape 130.000 de autovehicule noi, în scădere cu aproximativ 7% în raport cu anul precedent. Deși la prima vedere poate părea o cifră destul de mare, lucrurile nu stau deloc așa, țara noastră devenind practic a doua cea mai slabă piață de autoturisme noi la nivelul întregului bloc comunitar european.

Potrivit datelor analizate de Profit.ro, raportată la numărul de locuitori, rata de achiziție a autoturismelor noi în 2022 a ajuns la 6.7 la mie. Dintre țările membre ale Uniunii Europene, doar Bulgaria are o rată de achiziție raportatat la populație mai mică decât o are țara noastră. La nivelul continentului european, rate de achiziție mai mici sunt raportate în țările balcanice, precum Albania sau Șerbia.

Așa cum spuneam și mai devreme, rata de achiziție a autoturismelor noi a scăzut puternic în România în 2022 în comparație cu anii precedenți. Scăderea este cu atât mai puternică cu cât ne gândim la anii de dinante de marea criză economică din 2007 – 2008, perioadă în care țara noastră înregistra o rată de achiziție a autoturismelor noi de 15.4/1.000 de locuitori. Scăderea este și mai vizibilă dacă ne gândim că populația țării noastre a scăzut cu cel puțin un milion de locuitori de atunci și până acum, potrivit datelor INS.

Doar Bulgaria este sub România la acest capitol

La nivel european, rata medie de cumpărare a autoturismelor noi este de 20.8/1.000 de locuitori, de trei ori mai mare decât cea a țării noastre. Luxemburg este țara campioană la acest capitol, cu o rată de achiziție a autoturismelor noi de 67.2/1.000 de locuitori. Pe podium se mai clasează alte două țări europene bogate, și anume Islanda și Germania.

Dacă vrem să facem o comparație cu restul lumii, trebuie să spunem că în Statele Unite există o rată de cumpărare a autoturismelor noi de 43/1.000 de locuitori, cifră similară cu cele raportate și în Canada sau Australia. În China, din cauza numărul extrem de mare de locuitori, rata de achiziție a autoturismelor noi este de 17/1.000 de locuitori.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Adrian Somai
Adrian Somai
Am studiat cursurile Facultății de “Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori” din cadrul Academiei de Studii Economice București. Lucrez în presă de mai bine de cinci ani, colaborând de-a lungul vremii cu diverse publicații precum Ziarul de Sport, Cars.ro sau Manager.ro. Mi-a plăcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide