PinkZones: Şosele cu benzi speciale colorate în roz, destinate doar femeilor

Autor: Adrian Mihălţianu 21 aug. 2014 Știri auto

Iniţiativa botezată PinkZones aparţine companiei de asigurări Sheila’s Wheels şi a fost deja înaintată guvernului britanic. Mai pe larg, proiectul propune două noi tipuri de şosele care ar urma să fie implementate în Marea Britanie, în cazul în care propunerea primeşte aprobare. Se pare însă că iniţiatorii nu s-au gândit că discriminarea în funcţie de sex pe şosele ar putea fi jignitoare chiar pentru femei!

În prima variantă, pe şosele ar urma să fie trasate benzi de condus roz, marcate special, pe care va fi permisă doar circulaţia vehiculelor conduse de femei, în timp ce a doua versiune, mai ambiţioasă, propune construirea de benzi supraterane peste cele mai aglomerate zone de drum şi intersecţii din Marea Britanie.

Compania de asigurări îşi bazează propunerea pe o serie de date statistice publicate de Departamentul pentru Transport (DfT) conform cărora 1.713 de şoferi şi-au pierdut viaţa în 2013 pe drumurile din Marea Britanie.

Mai mult, din studii comandate de DfT în 2012 rezultă că 114.190 de accidente s-au soldat cu rănirea bărbaţilor, în timp 70.740 de accidente au dus la rănirea reprezentatelor sexului frumos. În schimb, 53% din femeile implicate în accidente rutiere sunt rănite grav, în timp ce în rândurile bărbaţilor procentul de răniri grave este de 38%.

Reprezentanţii companiei de asigurări sunt de părere că instalarea unor asemenea benzi de circulaţie va spori gradul de siguranţă pe şosele şi va izola în acelaşi timp femeile de un mediu potenţial periculos. Mai mult, aceştia estimează că această soluţie ar genera costuri de 250.000 de lire sterline pe kilometru, iar acoperirea unor asemenea cheltuieli ar avea nevoie de o finanţare de 880 de milioane de lire sterline.

„Din postura de lider pe piaţa de asigurări specializate pe nevoile femeilor, Sheila’s Wheels are cele mai serioase intenţii în crearea unei reţele de şosele mai sigure pentru şoferii de sex feminin şi credem că o discuţie la acest nivel trebuia iniţiată mult mai devreme”, a declarat Andy Sommer, purtător de cuvânt Sheila’s Wheels.

„În timp ce PinkZones se recomandă ca un concept futurist, trebuie ca reprezentanţii guvernului să realizeze faptul că femeile şi bărbaţii au stiluri diferite de condus care necesită soluţii diferite pentru mărirea siguranţei”, a adăugat acesta.

Deşi această iniţiativă este de salutat, implementarea pe scară largă ar presupune o infuzie masivă de fonduri şi costuri destul de ridicate, cel puţin în varianta în care vor fi construite pasaje separate, destinate strict vehiculelor conduse de femei, aspect pe care guvernanţii britanici îl vor lua în calcul împreună cu alte considerente.

În orice caz, ideile şi proiectele vesticilor cu privire la infrastructură ne fac în continuare să oftăm şi să conştientizăm că mai avem drum lung de parcurs (şi de construit, în special autostrăzi) până vom circula decent în România.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide