Ce poate să-ți facă Poliția Locală dacă parchezi mașina neregulamentar în București

Autor: David Andrei 06 iul. 2020 Știri auto
Ce poate să-ți facă Poliția Locală dacă parchezi mașina neregulamentar în București

Poliția Locală este o divizie controversată. Sancțiunile dispuse de polițiștii locali au fost, de-a lungul timpului, contestate de șoferi. Dar care sunt, de fapt, atribuțiile polițiștilor locali în materie de circulație și ce pot face aceștia dacă îți parchezi neregulamentar mașina în București?

Șoferii îi arată cu degetul pe polițiștii locali și îi acuză de abuz atunci când intervin în probleme de circulație. Dar au sau nu aceștia autoritate în ceea ce privește circulația rutieră? În ce condiții poate Poliția locală să le dea amenzi șoferilor care își parchează mașinile neregulamentar?

În articolul 7 din legea 155/2010, se arăta că Poliția locală:

h) constată contravenții și aplică sancțiuni pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staționarea, parcarea autovehiculelor și accesul interzis, având dreptul de a dispune măsuri de ridicare a autovehiculelor staționate neregulamentar;

Astfel, Poliția locală putea dispune sancțiuni conform punctului h) și chiar ridicarea mașinilor parcate neregulamentar, dar și ridicarea celor abandonate, conform punctului l) din articolul 7, legea 155/2010:

l) aplică prevederile legale privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenuri aparținând domeniului public sau privat al statului or al unităților/subdiviziunilor adminstrativ-teritoriale.

m) cooperează cu unitățile/structurile teritoriale ale Poliției Române pentru identificarea deținătorului/utilizatorului autovehiculului ridicat ca urmare a staționării neregulamentare sau al autovehiculeor abandonate pe domeniul public.

O decizie ÎCCJ schimbă radical atribuțiile pe care le are Poliția Locală în domeniu circulației rutiere

Lucrurile s-au schimbat însă, începând cu 19 iunie 2017. O decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție, decizia cu numărul 11/2017, arată că Poliția locală nu mai poate contacta proprietarul autoturismului pentru a afla identitatea șoferului. Această atribuție îi revine polițistului rutier. Astfel, indiferent de locul în care parchezi, polițistul local nu mai poate lua nicio măsură.

Există însă, o excepție: un agent al Poliției locale poate amenda un șofer care parchează neregulamentar în București doar în cazul în care îl surprinde în flagrant.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide