Poliția Română explică diferența dintre flash-urile din același sens și cele din sens opus

Autor: Marius Vișan 05 nov. 2019 Știri auto
Poliția Română explică diferența dintre flash-urile din același sens și cele din sens opus

Pentru a supravieţui în traficul din România, şoferii au dezvoltat un fel de „vocabular” care foloseşte semnalale luminoase ale maşinii.

Acest vocabular nu se învaţă la şcoala de şoferi, dar este destul de intuitiv și toată lumea îl va înţelege mai devreme sau mai târziu. Cele mai cunoscute semnale sunt flash-urile. De cele mai multe ori flash-urile sunt folosite pentru a-l intimida pe șoferul din faţă.

Cum se sancționează

Folosirea incorectă a luminilor de drum la întâlnirea cu un autovehicul circulă din sens opus, sau faţă de autovehiculul care circulă în faţa, constituie contravenţii şi se sancţionează potrivit art. 99 alin. (2) şi art. 108 alin. (1) lit. a) pct. 1 şi pct. 9, cu două puncte de amendă.

Poliția Română reamintește care este diferența dintre flash-urile din același sens și cele din sens opus

Într-o postare pe Facebook Poliția Română încearcă să atragă atenția în privința folosirii luminilor pentru intimidarea celorlați șoferi. Oamenii legii redau un mesaj amuzant primit de la un șofer. Aceste se plânge că atunci când intră pe autostradă întâlnește mulți șoferi care dau flash-uri.

Mesajul Poliției

Aurel ne scrie…

Vă rog să distribuiți mesajul meu pentru că pe voi vă urmărește lumea:

„Am observat că atunci când intru pe autostradă, foarte multe mașini au probleme la instalația electrică pe partea de fază lungă-scurtă și poate prin mesajul meu îi ajut să își ducă mașinile la verificat.”

Mulțumim, Aurel!

P.S.: Folosirea incorectă a luminilor de drum față de autovehiculul care circulă în fața sa, în aceeași direcție de mers, se sancționează.

Știți care este diferența dintre flash-urile din același sens și cele din sens opus?

Nici una…amenda este aceeași!

Studiul ”Atitudini şi comportamente ale şoferilor”

În anii 2010 şi 2014, specialiştii din cadrul Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii au realizat două sondaje de opinie, privind „Atitudini şi comportamente ale şoferilor în traficul rutier din România”, în cadrul cărora a fost abordată şi problema comportamentelor agresive în trafic, unul dintre acestea fiind utilizarea flash-urilor/claxoanelor.

Conform rezultatelor peste 70% dintre conducătorii auto (78,7% în sondajul din 2010 şi 71% în cel din 2014) au declarat ca au fost agresaţi în trafic, în ultimele 6 luni, de flashuri sau claxoane.

În ceea ce priveşte comportamentele autodeclarate, 55,2% dintre şoferi (în sondajul din 2010), respectiv 44% dintre şoferi (în sondajul din 2014) au recunoscut că au folosit flashuri sau claxoane faţă de alţi şoferi.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: thisismoney.co.uk


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide