Poliția Română: În 2018 au murit, în medie, 5 oameni pe zi în accidente rutiere

Autor: ProMotor 24 nov. 2019 Știri auto
Poliția Română: În 2018 au murit, în medie, 5 oameni pe zi în accidente rutiere

În cursul anului trecut, în fiecare zi s-au produs, în medie 24 de accidente rutiere grave care s-au soldat cu 5 morţi, 22 de răniţi grav şi 9 răniţi uşor, arată un raport al Poliţiei Române. Cauzele accidentelor au fost viteza neadaptată, traversarea neregulamentară şi neacordarea de prioritate.

„Anul trecut, principalele cauze de producere a accidentelor rutiere grave au fost viteza neadaptată la condiţiile de drum, traversarea neregulamentară a pietonilor şi neacordarea de prioritate pietonilor. Faţă de anul anterior, numărul accidentelor rutiere grave a scăzut cu 1%, iar cel al persoanelor decedate cu 4,3%”, informează IGPR printr-un comunicat de presă.

Specialiştii Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii şi ai Direcţiei Rutiere din cadrul Poliţiei Române au întocmit ,,Buletinul siguranţei rutiere. Raport anual 2018” care cuprinde examinarea contextelor intern şi internaţional şi o analiză a accidentelor rutiere grave produse în cursul anului trecut.

În medie, în anul 2018, în fiecare zi s-au produs 24 de accidente rutiere grave, care s-au soldat cu 5 morţi, 22 răniţi grav şi 9 răniţi uşor, arată Buletinul.

Cele mai multe accidente rutiere grave s-au produs pe raza localităţilor urbane, 39%. Pe drumurile din afara localităţilor, evenimentele rutiere grave, deşi cel mai puţin numeroase, au cel mai ridicat indice de mortalitate, de 34.4%.

„În anul 2018, cele mai multe accidente rutiere grave s-au produs pe stradă şi pe drumurile naţionale, împreună reprezentând peste două treimi din totalul evenimentelor rutiere. Pe drumurile naţionale şi-au pierdut viaţa jumătate dintre persoanele decedate în accidentele rutiere în anul 2018, de peste 2,3 ori mai multe decât în evenimentele rutiere care s-au produs pe stradă”, mai transmite sursa citată.

Intersecţiile şi curbele reprezintă elemente cu potenţial ridicat de risc, dovadă numărul ridicat de accidente înregistrate. La un număr aproximativ egal de accidente, în curbe şi-au pierdut viaţa de peste două ori mai multe persoane faţă de intersecţii.

Faţă de anul 2017, valorile indicatorilor care descriu accidentele rutiere grave produse prin nerespectarea regulilor de trecere la calea ferată sunt aproape de două ori mai mari. Mortalitatea este foarte ridicată (95%): în 21 de evenimente şi-au pierdut viaţa 20 de persoane.

In privinţa indicelui de responsabilitate, (reflectă implicarea cu vinovăţie la producerea unui accident rutier) arată că bicicliştii şi motocicliştii manifestă un comportament rutier mult mai puţin responsabil, fiind cu o mare frecvenţă vinovaţi de producerea accidentelor în care sunt implicaţi.

La polul opus, cei care conduceau un mijloc de transport în comun şi au fost implicaţi într-un accident rutier au fost doar în 1 din 5 cazuri vinovaţi de producerea acelui accident.

Pe drumurile din afara localităţilor, atenţia distrasă de altceva devine a doua cea mai frecventă cauză a accidentelor grave, după neadaptarea vitezei la condiţiile de drum, păstrând o valoare foarte ridicară a mortalităţii (41%).

„Riscul de a muri în cazul producerii unui accident se dublează prin neportul centurii de siguranţă: dacă 1 din 8 victime care au purtat centura în momentul accidentului şi-a pierdut viaţa în urma impactului, în cazul victimelor care nu purtau centura 1 din 4 a decedat”, se mai arată în buletin.

Despre agresivitatea în trafic specialiştii Poliţiei Române anunţă că aceasta se manifestă cel mai frecvent prin flash-uri şi claxoane, gesturi ori cuvinte obscene, iar şoferii susţin că sunt de trei până la de şaptesprezece ori mai frecvent victimele decât autorii acesteia, în funcţie de forma manifestării.

În 2018 au fost cu 39% mai multe accidente din cauza şoferilor care au consumat alcool

Numărul accidentelor grave de anul trecut, cauzate de şoferi care au consumat alcool, a crescut cu 39%, arată un raport al Poliţiei Române. Până la un sfert din şoferi au spus că pot să bea o anumită cantitate de alcool fără a le fi afectată capacitatea de a conduce.

„Anul trecut, numărul accidentelor rutiere grave cauzate de conducerea sub influenţa alcoolului a crescut cu 39%”, se arată în Buletinul siguranţei rutiere. Raport anual 2018”, întocmit de Poliţia Română.

Potrivit sursei citate, mai puţin de 10% dintre şoferi au recunoscut că s-au aflat în situaţia de a fi condus după ce au consumat băuturi alcoolice, iar aproximativ 1% dintre aceştia au declarat că se află frecvent în această situaţie. Cel mai frecvent, acest comportament este motivat de drumul scurt pe care îl aveau de parcurs.

„Între 9% şi 25% (în funcţie de concentraţia de alcool a băuturii) au precizat că pot consuma o anumită cantitate de alcool, fără a le fi afectată capacitatea de a conduce”, mai precizează raportul.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ISU / Fcebook



Comentarii
Inchide