Polițiștii au pus ochii pe cei care modifică sistemul de evacuare. Zeci de amenzi aplicate într-o singură acțiune

Autor: George Cristea 06 mart. 2021 Știri auto

Polițiștii au pus ochii pe cei care modifică sistemul de evacuare. Zeci de amenzi au fost aplicate în București într-o singură acțiune desfășurată de Brigada Rutieră în parteneriat cu Registrul Auto Român (RAR).

Intră în Galeria FOTO

Parcul auto vechi, reparațiile necorespunzătoare, dar și dorința tinerilor de a face impresie în cercul de prieteni sunt motive pentru care mașinile care circulă pe șoselele din România nu sunt tocmai în regulă din punct de vedere tehnic. Știu asta și polițiștii, care urmăresc în trafic astfel de mașini și aplică sancțiunile corespunzătoare. Din când în când, șefii „de la centru” comandă o acțiune „mediatică”, care presupune acțiuni mai ample de control, adesea comunicate în mass media.

Din această categorie face parte și acțiunea de control desfășurată în noaptea de vineri spre sâmbătă în București. Pe lângă depistarea mașinilor cu o stare tehnică precară, acțiunea a avut ca scop și sancționarea celor care fac modificări neomologate mașinilor sau motocicletelor. La loc de cinste a fost modificarea sistemului de evacuare pentru a obține mai mult zgomot sau mai mulți cai putere. Este o operațiune pe care o face deopotrivă cei cu mașini ca și motocicliștii.

Polițiștii au pus ochii pe cei care modifică sistemul de evacuare. Ce au verificat oamenii legii

În cadrul acțiunii desfășurate noaptea trecută în București, polițiștii au verificat cele mai importante aspecte care țin de starea tehnică a vehiculelor:

  • sistemului de reducere a zgomotului și a emisiilor poluante, în special pe timpul nopții;
  • sistemului de frânare;
  • mecanismului de direcție;
  • instalației de iluminare/semnalizare și echipamente electrice;
  • existenței și autenticității seriilor/numerelor de identificare ale vehiculelor;
  • vizibilității și legalitatea montării și utilizării luminilor de altă culoare sau intensitate, dispozitivelor ori accesoriilor de avertizare, decât cele omologate;
  • sistemului de rulare (punți, roți, anvelope și suspensie);
  • corectitudinii datelor din certificatul de înmatriculare și concordanța acestora cu datele și caracteristicile tehnice ale vehiculelor;
  • deținerii inspecției tehnice periodice și valabilitatea acesteia;
  • aplicării tratamentelor chimice sau a foliilor pe parbriz, luneta sau pe geamurile laterale, cu excepția celor omologate și/sau certificate de către autoritatea competentă și care sunt marcate corespunzător.

Astfel, au fost controlate peste 50 de autovehicule (dintre care 10 motociclete) și aplicate 40 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 24.500 lei. Din totalul sancțiunilor, 35 (5 motociclete) au fost aplicate pentru deficiențe tehnice precum modificări ale evacuării (7 sancțiuni) și pentru modificări neomologate (2 sancțiuni). Alți 26 de șoferi și motocicliști au fost amendați pentru diverse deficiențe tehnice. Polițiștii au retras 17 certificate de înmatriculare (3 la motociclete) și 3 seturi de plăcuțe de înmatriculare (o motocicletă).

Amenzile aplicate au fost semnificative. Cine a ieșit în evidență

Cea mai mare amendă aplicată de polițiști a fost unui șofer în vârstă de 34 de ani, care a cumulat mai multe sancțiuni. Acesta a fost oprit în zona intersecției Bd Libertății-Bd. Națiunile Unite, iar în urma controlului efectuat de polițiștii rutieri în colaborare cu inspectorii RAR s-a constatat faptul că  mașina avea modificări neomologate la sistemul de evacuare a noxelor și la sistemul de iluminare.

De asemenea, anvelopele aveau alte dimensiuni decât cele prevăzute în cartea de identitate a vehiculului, autovehiculul avea aplicate folii pe geamurile laterale-față și avea montate plăcuțe cu numere de înmatriculare neconforme cu standardul. În plus, șoferul nu avea asupra sa certificatul de înmatriculare, probabil ca măsură preventivă. Asta nu l-a împiedicat să fie sancționat cu amendă în valoare 3.915 lei, fiind dispusă reținerea plăcuțelor cu numărul de înmatriculare, precum și imobilizarea autovehiculului.

Un alt bărbat în vârstă de 30 de ani, a fost oprit de polițiști pentru că autovehiculul avea lipsă toba finală de eșapament, producând zgomot excesiv. De asemenea, autovehiculul avea montate plăcuțe cu numere de înmatriculare neconforme cu standardul și prezenta modificări neomologate la nivelul suspensiei spate și articulațiilor spate. Persoana în cauză a fost sancționată cu amendă în valoare 1.740 lei, totodată fiind dispusă și reținerea certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor cu numărul de înmatriculare.

Starea parcului național este deplorabilă: 80% dintre mașini au mai mult de 10 ani

Starea tehnică a mașinilor este o problemă constantă în România, unde peste 80% dintre autovehicule sunt mai vechi de 10 ani. Jumătate dintre mașini sunt chiar mai vechi, având peste 15 ani. Este rezultatul unui raport publicat de serviciul de permise și înmatriculări DRPCIV și care reflectă starea parcului auto național la 31 decembrie 2020.

În acest context, nu este deloc de mirare că un număr imens de autovehicule circulă cu defecțiuni tehnice diverse, unele chiar punând în pericol viața pasagerilor și a celorlalți participanți la trafic. Practic, din cele peste 64.000 de mașini controlate anul trecut de inspectorii RAR, aproape jumătate (45,6%)  aveau deficiențe tehnice majore sau chiar periculoase, fiind declarate neconforme.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide