ProMotor întreabă, Poliția Română răspunde: pot fi șterse înregistrările din radar?

Autor: Ionuț Vîlciu 12 aug. 2022 Știri auto

Echipa ProMotor a avut o discuție cu un oficial al Poliției Române.

Am vrut să aflăm cum funcționează aparatura radar, de la ce distanță te ”prinde”, dacă pot fi șterse înregistrările, dar și alte informații privind modul cum sunt sancționați șoferii care încalcă regulamentul rutier.

Autospecialele sunt exceptate de la controale cu radarul?

În primul rând, am vrut să aflăm dacă mașinile de poliție sunt exceptate de controlul cu aparatele radar. Singura excepție în care mașinile Ministerului Afacerilor Interne, a Ministerului Apărării Naționale sau a Serviciului Român de Informații este momentul când se află în misiuni cu caracter de urgență. Acest lucru înseamnă că semnalele acustice și luminoase trebuie să se afle în funcțiune.

De la ce distanță înregistrează viteza pistolul radar?

Distanța optimă de înregistrare a vitezei este cea în care mașina intră în cadru și poate fi identificată ușor cu ajutorul numerelor de înmatriculare. Astfel, distanța poate varia de la 2-3 kilometri sau mai aproape. Totul depinde de locul unde a fost amplasată aparatura.

ProMotor întreabă, Poliția Română răspunde: radarul funcționează pe timp de noapte sau pe vreme rea?

Există șoferi care consideră că pe timp de noapte sau pe vreme rea radarele nu funcționează. Acest lucru este eronat. Aparatura radar funcționează atât pe timp de noapte, cât și pe timp de ploaie.

Poți fi detectat de radarul montat pe mașina de poliție aflată în mers?

Răspunsul este că da. Există setări speciale pentru acest lucru.

Poți păcăli radarul?

Există tot felul de mituri urbane referitoare la păcălirea aparatelor radar. Ca exemplu putem lua CD-urile atârnate la oglindă. În zilele noastre se folosește tehnologia laser, deci radarele nu mai pot fi păcălite.

Se pot șterge înregistrările?

Înregistrările captate de radar nu se pot șterge. Acestea sunt stocate pe un hard disk. Dacă cineva încearcă să intervină asupra lor, ele se distorsionează.

Amenda se dă doar pe loc sau vine și prin poștă?

De cele mai multe ori, conducătorii auto sunt sancționați în mod direct. În caz că nu se poate opri autovehiculul, din diverse motive, se va face o comunicare către proprietarul mașinii prin poștă.

După cât timp poți conduce mașina, după ce ai băut o bere?

Răspunsul la această întrebare este că nu există un termen definit. Consumul de alcool este total interzis în timpul condusului.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide