Povestea automobilului Malaxa, una din primele mașini românești

Autor: ProMotor 31 dec. 2023 Știri auto
Povestea automobilului Malaxa, una din primele mașini românești

Dan Scarlat și Alin Ionescu au fost invitații ultimei ediții „Podcast cu Prioritate” din 2023.

Cei doi au vorbit despre începuturile industriei auto din România așa că discuția a ajuns, inevitabil, la automobilul Malaxa. Modelul își trage numele de la Nicolae Malaxa.

Malaxa a apărut la Reșita, în anul 1945, în făbricile celebrului industriaș și inginer român, Nicolae Malaxa. Proiectul are la bază un grup de ingineri și tehnicieni de la uzinele A.S.A.M. și Malaxa din București și IAR din Brașov.

Automobilul se numea Malaxa 1C, avea un motor în trei cilindri în stea, cu răcire forțată cu aer, capabil sa dezvolte 30 de cai putere și o viteză maximă de 120 km pe oră, ceea ce la vremea respectivă era o performanță. Merită spus că acel tip de configurație era specific motoarelor de avion.

Automobilul Malaxa avea plafonul acoperit cu zone suprapuse tip sandviș ce funcționau practic ca niște prize de aer pentru răcirea motorului. Această tehnică de răcire a motorului este specifică supercar-urilor și monoposturilor de Formula 1.

Din păcate automobilul Malaxa nu a ajuns să fie produs în serie.

Mai multe povești interesante despre mașinile românești puteți afla din cele două episoade publicate pe pagina nostră de YouTube.

VIDEO

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor



Comentarii
Inchide